HTIO UPOZNATI NOVINARE

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić na prvu presicu kasnio 45 minuta: Žao mi je, ali neću obećati da se neće ponoviti

 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Vi nas kontrolirate I nadzirete, bit ćemo prema vama otvoreni, bit ćemo Vam na raspolaganju - izjavio je novi ministar pravosuđa Orsat Miljenić na prvoj, iznimno posjećenoj konferenciji za novinare.

Ministar je na prvo obraćanje novinarima zakasnio oko 45 minuta zbog sjednice Vlade.

- Žao mi je zbog kašnjenja. Nastojat ću da se to više ne ponovi, ali neću obećati da se neće ponoviti - rekao je Miljenić koji je današnju presicu shvatio kao upoznavanje s novinarima.

Novinari su očekivali konkretnije odgovore na pitanja o prvim potezima koje namjerava povući, međutim, ministar je objasnio da tek snima stanje u resoru kojeg je preuzeo te da detaljne planove ne može iznositi jer još nisu dovršeni.

Na pitanje hoće li hrvatska vlada povući tužbu za genocid protiv Srbije, novi je ministar odgovorio da se o povlačenju tužbi može razgovarati samo pod određenim uvjetima, ali da ti uvjeti nisu samo na hrvatskoj veći na srbijanskoj strani. Tek kad oni budu zadovoljeni može se razgovarati o različitim opcijama vezanim uz sudbinu tužbi, istaknuo je Miljenić.

Kad je u pitanju Zakon o ništetnosti pravnih akata bivše JNA I SFRJ Miljenić je istaknuo da je taj zakon loš jer ne štiti interese hrvatskih branitelja, ali da pitanje raščišćavanja ratnih zločina iz devedesetih ne ovisi samo u Hrvatskoj već i o Srbiji te da će se to pitanje također rješavati međudržavnim ugovorom.

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se na stajalište novog ministra oko afere Kamensko bez obzira na činjenicu tko je upleten. Miljenić je odgovorio da ne želi ulaziti u konkretne slučajeve. "Načelni pristup naše vlade je da je represivni sustav samo jedan element antikorupcijske borbe" dodao je on i nastavio kako će ova Vlada raditi na uklanjanju uvjeta koji dovode do korupcije i da će inzistirati na jednakom postupanju prema svima.

Miljenić je ustvrdio da je postupak ekipiranja ministarstva pravosuđa na dužnosničkom nivou pri kraju, da je njegova zamjenica sutkinja Županijskoga suda u Zagrebu Sandra Artuković - Kunšt, te da će imena pomoćnika ministara biti objavljena idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:17