NA REDU IZMJENE ZAKONA

MINISTAR PRAVOSUĐA POVODOM SLUČAJA DARUVARAC 'Blago kažnjavanje mi je teško obrazložiti... Inače je naša kaznena politika, najblaže rečeno, blaga'

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković
 Bruno Konjević / CROPIX

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas je gostovao na N1 nakon prosvjeda u Zadru zbog slučaja Darka Kovačevića 'Daruvarca' koji je pušten na slobodu iako je brutalno pretukao djevojku. "Ovdje je jedan poseban stjecaj okolnosti u tom predmetu. Razbolio se raspravni sudac koji je proveo većinu dokaza. I kada je došla druga sutkinja opet uslijedili zahtjevi za izuzeće", kazao je ministar pravosuđa.

"Ono što moram reći jest da je najveći problem da se nije uspjelo završiti u šest mjeseci, zato smo mi najavili neke mjere", kazao je ministar Bošnjaković. Izmjene Zakona o kaznenom postupku, koje bi, po Bošnjakoviću, išle u proceduru u prvom kvartalu sljedeće godine, ne idu zbog ovog slučaja, kazao je.

"Kad se dogodi ovakav slučaj pokušat ćemo u krugu neke stručne javnosti odgovoriti na ova pitanja jer vidimo da je institut izuzeća sudaca često na dnevnom redu. Naprosto se to po našim ocjenama prečesto događa i prelazi u zloporabu instituta. To nije zamišljena da bude braniteljska taktika", rekao je ministar Bošnjaković.

Gostujući na N1, ministar Bošnjaković je kazao da je sklon izradi novog zakona, te da će, kad završe s izmjenama, prionuti poslu i raditi novi zakon. Pritom nije želio precizirati rok, već je dao procjenu da bi za takav zahvat trebalo više od godinu dana za radni tekst. "Nisam siguran ni da je to neki točan rok, ali mislim da bi se moglo. Onda idu okrugli stolovi i sve te procedure", kazao je.

Bi li u konkretnom slučaju nasilja u Zadru pomogla Istanbulska konvencija? "Što se Istanbulske konvencije tiče, mi imamo Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Dokumenti sami po sebi nisu dovoljni. Mi moramo graditi atmosferu, klimu u društvu da je nasilje apsolutno krivi pristup. Bez toga mi se možemo svesti na penalni sustav. Sud uvijek dolazi kao krajnja instanca, kad se nešto već dogodi."

O traumama koje tijekom procesa proživljavaju žrtve nasilja, ali i o velikom broju uvjetnih i malih kazni, ministar Bošnjaković je kazao: "Mi smo tu bitno napravili iskorake. Kad se sjetim kako su se postupci nekad vodili i danas, to nema veze jedno s drugim. Mi imamo te pomoći koje pružamo žrtvama. Zaista smo dostigli određene standarde. Naravno, ima tu prostora još uvijek. Što se kazni tiče, inače je naša kaznena politika, najblaže rečeno, blaga. Nama se jako puno vrti oko minimuma."

Suci ne vole izricati više kazne? "Meni je to teško reći, ali očito da neka psihologija, kad se donosi odluka, gledaju se olakotne okolnosti pa se onda uvijek dođe do tih minimuma. Tako da zakonodavac je čak išao tom tehnikom da diže taj minimum. Svaka kazna je predmet za sebe, nijedna ne može biti ista jer nijedan počinitelj nije isti. Mi sad imamo jednu mladu, novu službu, a to je probaciju. U njenom okviru imamo 14 područnih ureda diljem Hrvatske, tu su psiholozi, sociolozi, pravnici koji pomažu DORH-u, sudovima... Kad smo išli sa zadnjim analizama suci su rekli da su jako zadovoljni s tim. Važno je spoznati i vidjeti razloge. Vrlo je lako nekoga optužiti, no zadaća je spoznati zbog čega se to dogodilo. Blago kažnjavanje mi je teško obrazložiti. Postoji taj raspon minimuma i maksimuma, to je jako bitno pitanje kojem ćemo mi posvetiti veliku pozornost i kod rada naše pravosudne akademije."

U svakom slučaju, stoji podatak da se najviše vrtimo oko minimalnih kazni, a postoje li za to razlozi, teško je reći, kazao je Bošnjaković i zaključio da je to kao pojava na generalnoj razini jako upitno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:45