SVE ĆE BITI PO ZAKONU

Ministar Predrag Matić: Registar branitelja NAJKASNIJE do ulaska u EU!

Razočaran je odbijanjem pojedinih udruga da se branitelji koji imaju primanja odreknu 2 posto u korist nezaposlenog branitelja
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Registar branitelja trebao biti biti objavljen najkasnije do ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013., kazao je danas ministar branitelja Predrag Matić, napomenuvši kako se tome ne protivi niti jedan pravi hrvatski branitelj .

- Popis će, nadam se, izaći prije nego što Hrvatska uđe u Europsku uniju, kazao je Matić gostujući danas poslijepodne u emisiji "U 4 oka" na Narodnom radiju. Napomenuo je kako želi da sve bude sukladno zakonu te da radne skupine pravnika i stručnjaka iz ministarstva branitelja i agencije za zaštitu tajnosti podataka i drugih rade na razvoju zakonskih okvira da se to omogući.

- Kada je registar branitelja u pitanju, sve ćemo urediti da bude prema zakonu. To će sigurno biti objavljeno i u to više nitko ne mora sumnjati, kazao je Matić, naglasivši kako nema niti jednog pravog hrvatskog branitelja koji je protiv objave registra, niti ima i jednog razloga za tajnost - "dapače, branitelji su jako ponosni na to da su bili branitelji", naglasio je ministar.

Eventualnih tužbi se ne boji, napominje.

- Zakon ćemo tako napraviti i prilagoditi da ta objava bude moguća bez takvih posljedica, kazao je, dodavši kako bi baš i volio da ga netko zbog toga tuži, "da vidim što je to u njegovom ratnom putu toliko tajno i toliko skriveno da je potrebno nekoga tužiti zbog te objave".

Uspoređujući bivšu i aktualnu vladu, ministar Matić je naglasio kako sadašnja vlada, koju pojedinci pokušavaju prikazati kao "crvenu" ili "nenarodnu", u svom sastavu ima četvrtinu pripadnika koji su hrvatski branitelji, "za razliku od prošle vlade gdje je četvrtina vlade ili u Remetincu ili na putu prema tamo", kazao je.

Govoreći o problemima koji muče braniteljsku populaciju, ministar se posebno osvrnuo na problem nezaposlenosti, napomenuvši da je 30 tisuća branitelja nezaposleno. U ovoj godini vlada je za sedam poticajnih mjera odvojila 21 milijun kuna kojima ih se planira zaposliti oko dvije tisuće, kazao je. No, smatra da to nije dovoljno.

- Cilj mi je za vrijeme mandata ove vlade zaposliti ih sve, poručuje.

Razočaran je odbijanjem pojedinih udruga da se branitelji koji imaju primanja odreknu dva posto u korist nezaposlenog branitelja.

- Jednostavno ne mogu vjerovati da postoje ljudi koji su zadovoljni da oni imaju svoja redovita primanja, a da su naše kolege na Zavodu za zapošljavanje, kazao je, napomenuvši kako je to tek jedan od prijedloga koji se tek treba razraditi.

Govoreći o iznosima mirovina napomenuo je da se branitelji nisu borili za mirovine, invalidnine i bilo kakve privilegije. "Hrvatski branitelji imaju prava koja im je dala ova država i država sukladno svojim sposobnostima treba i poštivati ta prava", kazao je.

Komentirajući suđenje generalima Markaču i Gotovini, rekao je da kao i svi branitelji očekuje da presuda bude povoljna.

- Nadam se da bi ta prvostupanjska kazna mogla biti ukinuta ili bar znatno smanjena i da će naši generali doći kući, kazao je. Slažem se s onom konstatacijom koju su i drugi rekli, generali Gotovina i Markač plaćaju nečiju tuđu pogrešku, tuđe nepodopštine i zločine, dodao je.

Ministar je u intervjuu otkrio i da je na ideju da branitelji osiguravaju gay paradu u Splitu došao iz uvjerenja da "nitko ne bi preko branitelja bacio kamen", te smatrajući kako bismo time pokazali da smo demokratska i zemlja poželjna za sve turiste. Napomenuo je da branitelji nisu tu ideju oštro i apriori odbili.

- Odbili su to jer jednostavno nisu za to spremni. Prihvatio sam to njihovo obrazloženje, ali mi je drago da su rekli da pozivaju na nenasilje i na demokraciju za koju smo se svi zajedno borili. Znam da branitelji u Splitu neće biti ti koji će izazivati incidente, rekao je Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:12