CRNO NA BIJELOM

Ministar: Premijerkino pismo još nisam dobio, ali nestrpljivo očekujem poštara

Premijerka je svakom od ministara napisala pismo s točno određenim zadaćama koji trebaju izvršiti zbog reformi
Zagreb, 190410.Vlada.Markov trg.Nakon sastanka s koalicijskim partnerima premijerka Jadranka Kosor odrzala je press konferenciju na kojoj je izlozila paket mjera za brzi gospodarski oporavak.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor odlučila je svoje ministre pismeno podsjetiti što trebaju raditi. Svakom od njih napisala je pismo s točno određenim zadaćama i ciljevima koji trebaju izvršiti u duhu najavljenih reformi i mjera gospodarskog oporavka. Neobičan postupak precizno je raspodijelio domaće zadaće za članove kabineta. U četvrak poslijepodne, na upit Jutarnjeg, jedan je ministar rekao da nije još fizički primio pismo, ali da nestrpljivo očekuje poštara.

U javnosti često osporavani ministar financija Ivan Šuker dobio je složeni i težak popis obveza. Od nepopularnog ukidanja svih poreznih olakšica do razmjerno ugodnije eliminacije kriznog poreza. Šefica Vlade ministra finacija podsjeća i na potpunu primjenu OIB-a (osobnog identifikacijskog broja), zatim preusmjeravanje izdataka za regers i božićnice u povećanje socijalnih naknada i zapošljavanje. Šuker će, kao stari poreznik, s elanom prionuti kadrovskom jačanju porezne uprave što je jedna od stavki u premijerkinom pismu.

SVE O ANTIKRIZNOM PLANU: Mjere, komentari, rasprava...

Ministru zdravstva Darku Milinoviću premijerka je napisala kako očekuje nastavak zdravstvene reforme. Pogotovo kroz racionalizaciju poslovanja ustanova. Time mu je poručila da očekuje i da ukine neke od bolnica i odjela. Morat će, između ostaloga, analizirati sustav socijalnih naknada i provesti još najmanje desetak drugih mjera.

Glavni operativac reforme javne uprave, ministar uprave Davorin Mlakar, član kabineta kojeg se ne pamti po dojmljivim rezultatima, mora izraditi plan smanjenja broja zaposlenih u javnoj upravi od pet posto i projekt njihova zbrinjavanja. Šimonović, koji nije član HDZ-a, suočen je s racionalizacijom mreže sudova, potrebom poboljšanja naplate novčanih kazni i izradu zakona o osobnom bankrotu.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, osim što mora trpjeti kritike zbog kaotične organizacije državne mature, pozabavit će se i ustrojem tzv. male mature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:49