PITANJE NAPOJNICA

Ministar Primorac dao zeleno svjetlo: Napokon će biti riješena jedna od najdugotrajnijih boljki domaćih ugostitelja

Prijedlog ugostitelja bio je da neoporezive budu napojnice do 10 posto iznosa računa

Ilustracija

 Duje Klarić/Cropix

Do kraja 2023. godine napokon će biti rješeno pitanje poreznog tretmana napojnice što je jedna od najdugotrajnijih boljki domaćih ugostitelja i radnika u turizmu.

Ministarstvo financija, naime, u svojem je planu zakonodanih aktivnosti za narednu godinu navelo kako im je u planu do kraja sljedeće godine rješiti ovo pitanje kroz izmjenu triju zakona – Zakona o porezu na dohodak, Zakona o fiskalizaciji te Zakona o doprinosima – a iako bi sektor rado da se to dogodi uoči nove turističke sezone, zasad nema obećanja da bi stvar mogla biti gotova do početka ljeta.

Zeleno svjetlo

Kako doznaje Jutarnji list, Ministarstvo financija dalo je zeleno svjetlo na prijedlog rješenja poreznog tretmana napojnica koje je tadašnjem ministru financija Zdravku Mariću ponudila Nacionalna udruga ugostitelja, a Jelena Tabak iz Udruge ugostitelja pri HGK potvrdila nam je kako predstavnici ugostitelja na sastanak s novim ministrom Markom Primorcem stižu 28. listopada.

"Taj naš prijedlog u pravilu je privaćen, no naravno, ostalo je otvoreno pitanje nekih stopa i detalja koje smo predložili, a u vezi kojih se trebamo usuglasiti", kazala je Tabak.

Podsjetimo, prijedlog ugostitelja bio je da se pitanje oporezivanja napojnica veže uz račun te uz djelatnika, na način da neoporezive budu napojnice do 10 posto iznosa računa, a da svaki djelatnik ima pravo godišnje primiti do 25 tisuća kuna napojnice neoporezivo.

Porezni tretman

Sve ono iznad toga – i iznad 10 posto računa te iznad 25 tisuća kuna po djelatniku – trebalo bi oporezivati, s time da udruga predlaže da se na te iznose naplaćuje samo porez na dohodak, ali da se oslobode plaćanja doprinosa.

"Ono što je važno jest da bi ovo rješenje jednako vrijedilo i za napojnice koje se naplaćuju putem kartica, ali i za one koje se naplaćuju u kešu. Cijela poanta ovog prijedloga jest da se nađe neko rješenje za napojnice putem kreditnih kartica jer one sada u Hrvatskoj nisu popualarne zbog visokih iznosa davanja", kazala je Tabak dodavši kako većina restorana svoje usluge ionako naplaćuje putem kartica te da gosti, posebno stranci iz zapadnih zemalja, sa sobom sve rjeđe nose keš te plaćaju gadgetima.

Svega toga, čini se, svjesni su i u Ministarstvu financija iako jučer nismo uspjeli dobiti komentar od ministra Primorca.

Ipak, u dokumentu objavljenom na javnom savjetovanju stoji kako se napojnice za radnike trenutno slijevaju kroz račune poslodavaca zbog čega je, u svrhu zaštite svih dionika, potrebna njihova jasna definicija.

"Navedeno bi se trebalo riješiti kroz izmjene propisa o fiskalizaciji čime će se riješiti njihovo evidentiranje kroz sustav fiskalizacije te propisa kojima se uređuje njihov porezni tretman u dijelu poreza na dohodak i obveznih doprinosa. Naime, radnim i poreznim propisima prepoznat je samo odnos između poslodavca i zaposlenih osoba i porezni tretman primitaka ostvarenih u okviru tog odnosa, stoga je potrebno urediti pojam napojnice i njihov porezni tretman", stoji u dokumentu.

Navodi se kako bi rješenje ovog problema, između ostaloga, trebalo doprinijeti i smanjenju odljeva radna snage odnosno povećati interes za zapošljavanje u turizmu i ugostiteljstvu kroz stvaranje konkurentnijih uvjeta rada.

Trenutno se na manču plaćaju i porez i doprinosi

Ugostitelji, radnici u turizmu i sektorske udruge godinama pozivaju na porezno rasterećenje napojnica koje je toliko visoko da se većini ugostiteljskih objekata, tvrdi se, ne isplati uvođenje naplate napojnice putem kartice već isključivo u kešu, poglavito zbog kompliciranih računovodstvenih procedura.

Naime, prema postojećim propisima, napojnica se smatra dohotkom od nesamostalnog rada koji se oporezuje po istom principu kao i plaća, što znači da se uz porez na nju obračunavaju i doprinosi za mirovinsko i zdravstveno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:32