NEZADOVOLJNI SUSJEDI

Ministar prometa BiH Damir Hadžić: 'Ili sporazum Tuđman-Izetbegović ili međunarodna arbitraža!'

 Nova TV

NOVO 14:30 - Ne postoje nikakvi dokazi da bi Hrvatska ratificiranjem sporazuma o granici s Bosnom i Hercegovinom potpisanim 1999. ustupila bilo koji dio svog teritorija, a višegodišnjim radom zajedničkih timova na terenu nedvojbeno je utvrđeno kako su Veliki i Mali Škoj te vrh poluotoka Klek dio teritorija BiH, izjavio je u srijedu ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić ističući kako je međunarodna arbitraža jedina alternativa graničnom sporazumu iz 1999. godine.

U pisanoj izjavi dostavljenoj Hini u Sarajevu Hadžić je istaknuo kako će Hrvatska i BiH zajednički, a ne kao suprotstavljene strane rješavati pitanje sporazuma o granicama te gradnje Pelješkog mosta i koridora kroz Neum.

Podsjećajući kako je Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj u utorak usvojilo zaključak kojim se traži da predstavnici BiH budu uključeni u sve aktivnosti vezane za gradnju koridora kroz Neum, Hadžić posebice ističe kako je s tim u vezi parlamentu BiH i predloženo da razmotri mogućnost nastavka procesa ratifikacije ugovora o granicama kojega su potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

"BiH smatra da je ratifikacija Sporazuma Izetbegović-Tuđman najoptimalnije rješenje za obje zemlje. Jednako tako cijenimo da novo otvaranje pregovora ne bi donijelo nikakav kvalitetniji rezultat u odnosu na već ponuđena rješenja. U slučaju da RH ne ratificira navedeni sporazum, smatramo da ovo pitanje treba riješiti kroz međunarodnu arbitražu", naveo je Hadžić.

Ocijenio je pritom kako je nepotrebno podizanje napetosti pri rješavanju ovoga, ali i drugih pitanja poput gradnje Pelješkog mosta i Neumskog koridora. "Država BiH neće se uplitati u politička previranja i raspravu s oporbom u Hrvatskoj. Jednako tako, nećemo opstruirati gradnju Pelješkog mosta jer vjerujemo da će Hrvatska prilikom usvajanja idejnog projekta ispoštovati pravo suverene države BiH da ima nesmetan pristup međunarodnim vodama, vodeći računa o tehničkim detaljima", izjavio je Hadžić.

Dodao je kako su BiH i Hrvatska dvije partnerske zemlje, a sukladno tomu BiH "neće tolerirati bilo kakav drugačiji odnos osim onog dobrosusjedskog i ravnopravnog, a ne ucjenjivačkog i bez obostranog uvažavanja".

"Vjerujem da ćemo kao susjedi i partneri uspjeti sve dogovoriti", izjavio je ministar Hadžić.

Konstatirao je kako je važno istaknuti da Hrvatska ne ustupa svoj teritorij BiH u Neumskom zalivu.

"Ne postoje nikakvi validni dokazi da su 'sporni' škojevi i vrh poluotoka Klek teritorij RH. Kroz rad Mješovitog povjerenstva za identifikaciju državne granice između BiH i RH praktično je analiziran svaki kilometar granice. U nekoliko godina, koliko je trajao rad tog povjerenstva, bilo je dovoljno vremena i mogućnosti da se otvore sva pitanja, uključujući i pitanje pripadnosti navedenih otočića i vrha poluotoka Klek. Više od deset godina BiH ostvaruje suverenitet nad spornim škojevima i vrhom poluotoka Klek. Zahtjev građana Neuma za zadržavanjem postojećeg stanja korespondira s interesima BiH u pogledu identifikacije državne granice u tom području", zaključio je Hadžić.

Pozvao je da se sporazum Tuđman-Izetbegović promatra u cijelosti a ne samo dio koji se odnosi na morsku granicu u predjelu Neuma. Tako gledajući, lako će se uočiti i pogodnost koje je RH dobila u razgraničenju na rijeci Savi, ističe Hadžić.

Najavio je i kako će Vijeće ministara BiH vrlo brzo održati tematsku sjednicu o upravljanju i utvrđivanju državne granice.

--------------------------------

SARAJEVO - Novi projekt nižeg Pelješkog mosta, kojega planira Hrvatska, neprihvatljiv je za Bosnu i Hercegovinu jer bi onemogućio ulazak većih brodova u Neumski zaljev, izjavio je ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić.

U izjavi koju u srijedu prenosi sarajevski "Dnevni avaz" Hadžić je kazao kako BiH ne dovodi u pitanje pravo Hrvatske da mostom spoji svoj teritorij, no pritom inzistira na poštivanju dva uvjeta: pristupu BiH otvorenome moru i nepovredivosti svoga suvereniteta.

Hadžić je kazao kako su mu detalji novog projekta za Pelješki most, koji je predstavljen u Bruxellesu, poznati tek iz medija.

On bi navodno trebao biti visok 35 metara odnosno za 20 metara niži od ranije planiranog.

Novi Pelješki most bit će 20 metara niži, uži i milijardu kuna jeftiniji od Sanaderovog!

"Nismo imali priliku ni vidjeti što su oni (Hrvatska) prezentirali no ako je tako, onda je to za nas apsolutno neprihvatljivo", kazao je Hadžić.

Dodao je kako se i bosanskohercegovačka strana sprema predstaviti vlastite planove vezane uz novi most koji bi podrazumijevali visinu dostatnu za pristup većih brodova Neumu.

Takvo će stajalište predstavnicima Europske komisije i ministrici vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesni Pusić, na sastanku u Bruxellesu koji se održava tijekom dana, prenijeti i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, kazao je Hadžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:33