ZAPELI U KOLONI

MINISTAR PROMETA O KAOSU ISPRED SVETOG ROKA 'Razumijem bijesne građane, provjerit ću je li bilo kakvih propusta'

 Davor Pongračić / CROPIX

Kolona duga osam kilometara, što zbog putnika koji su se vraćali s uskršnjih praznika, što zbog radova na cesti, stvorila se jučer predvečer između vijadukta Baričević i južnog ulaza u tunel Sv.Rok.

U smjeru unutrašnjosti vozilo se s povremenim zastojima i usporeno jednim trakom, uz ograničenje brzine od 80 km/h, a mnogi putnici požalili su se kako je situacija bila gotovo neizdrživa.

Zbog brojnih pritužbi koje su pristigle na adresu Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture, reagirao je i sam ministar Oleg Butković.

Ivan Lackovic / CROPIX / CROPIX
Sveti Rok, 280316. Na autocesti A1, zbog radova, kroz tunel Sveti Rok u smjeru Zagreba ceka se u dugoj koloni i do 2 sata. Foto: Ivan Lackovic / CROPIX


Foto: Ivan Lacković / CROPIX

- Prema izvješću nadležnoga operatora Hrvatskih autocesta, odnosno poduzeća koje brine o naplati i održavanju HAC ONC-a otežani, odnosno usporeni promet na A1 u smjeru sjevera na dionici neposredno prije ulaza u tunel Sv. Rok, dogodio se zbog nužnih radova sanacije revizionog okna (šahta) te su isti bili najavljeni i planirani upravo u vremenu kada su i obavljeni, što sa aspekta sigurnosti cestovnoga prometa apsolutno podržavam i razumijem, no, da li je bilo mogućnosti na neki drugi način organizirati promet tim dijelom autoceste, budući da je i pojačani promet u smjeru sjevera također bio očekivan, a kako bi se ne samo izbjegle već i prevenirale gužve koje su nastale tijekom jučerašnjega dana, pitanje je na koje odgovor ima dati Uprava ovoga poduzeća.

Ivan Lackovic / CROPIX / CROPIX
Sveti Rok, 280316. Na autocesti A1, zbog radova, kroz tunel Sveti Rok u smjeru Zagreba ceka se u dugoj koloni i do 2 sata. Foto: Ivan Lackovic / CROPIX

Foto: Ivan Lacković / CROPIX

Ukoliko se utvrdi propust odgovornih u smislu organiziranja pravovremene i sigurne, a pritom i zadovoljavajuće privremene regulacije prometa na ovome dijelu autoceste, svakako ćemo postupiti u skladu s tim nalazima.

Ono što u ovome trenutku mogu reći, a što pretpostavljam zanima mnoge građane koji su nažalost bili prisiljeni čekati u kilometarskoj koloni, jest da ih u potpunosti razumijem i ukoliko nesumnjivo utvrdimo propuste sa strane operatora, potruditi ću se u okviru djelokruga na čelu resornoga Ministarstva da se ovakvi, ali i slični slučajevi više ne ponove, jer osim nepotrebnoga gubitka vremena na putovanju prometnicom čija je svrha uz sigurnost upravo i brže prelaženje udaljenosti, ovakvi prometni zastoji ni u kojem slučaju ne uklapaju se niti u pozitivne poruke koje odašiljemo kao idealna turistička destinacija, a ništa manje nisu dobre niti za transport putnika i tereta što posljedično negativno utječe i na hrvatsko gospodarstvo, i zato držim da je u budućnosti nužno pravodobno planirati i prevenirati ovakve situacije koliko god je to tehnički moguće izvedivo - izvijestio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:42