IZMJENE ZAKONA O RADU

Ministar rada Mrsić o novom načinu obračuna plaća: 'Umjesto dodataka platni razredi'

 Ronald Goršić / Cropix

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić komentirao je nagađanja da je mirovinski sustav doveden na granicu izdržljivosti te da mu prijeti urušavanje, piše HRT .

- Mirovinski sustav u Hrvatskoj potpuno stabilan te da nema straha kada je u pitanju isplata mirovina - ona će biti redovita - poručio je Mrsić.

- Odnos zaposlenih i umirovljenika trenutačno je 1,19 prema 1, mirovinski sustav nam je stabilan, a na nama je da ga takvim održimo i u budućnosti - kazao je Mrsić. Dodao je i da Vlada radi na pripremi prijedloga novog zakona o mirovinskom sustavu.

Ministar je rekao kako su pri kraju razgovori o izmjenama Zakona o radu.

KOLAPS MIROVINSKOG SUSTAVA Jednog penzionera uzdržava jedan zaposlenik jer premalo Hrvata radi

- Izmjenama Zakona o radu želimo omogućiti lakše kretanje radne snage i maknemo barijere koje postoje. Na stolu je i usuglašavanje granskih kolektivnih ugovora s temeljnim kolektivnim ugovorom. Prijašnjih godina granski ugovori uglavnom su prepisivani iz temeljnih ugovora, a to treba promijeniti - rekao je.

- U nekim slučajevima dodaci na plaću čine i do 50 posto plaće, a to je neprihvatljivo. Umjesto što sada zaposleni u državnim i javnim službama imaju po nekoliko dodataka, primjerice, za vjernost tvrtki od 0,5 posto po godini staža, zatim dodatke od 4, 8 i 10 posto te jubilarne nagrade, ubuduće bi to trebalo riješiti jedinstveno, kroz koeficijente - rekao je ministar Mrsić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Ministar je rekao i kako se u Ministarstvu izrađuje Uredba kojom bi se vrednovala kvaliteta, uveli bi se statusi nastavnika mentora, nastavnika savjetnika.

- Veći postotak će imati onaj tko bolje radi, a time ćemo promovirati struku i znanje - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:44