DAMIR HABIJAN

Ministar radnicima Varteksa: ‘Nedopustivo je da u 2024. radite bez da primate plaću‘

Ministarstvo gospodarstva razmatralo je i mogućnost korištenja jednokratne novčane pomoći za poduzetnike u poteškoćama

Damir Habijan

 Ranko Suvar/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan izjavio je u četvrtak da se razmatralo više mjera kojima Vlada može pomoći Varteksu kao privatnoj tvrtki, a i izrazio čuđenje što se uprava te tvrtke već nije javila ministarstvima, pozvavši ju da to učini.

Radnici varaždinskog Varteksa su zbog neisplate plaća četvrti dan u štrajku i za petak su najavili prosvjed u Varaždinu, a Habijan je jutros održao sastanak s predstavnicima sindikata.

"Apsolutno smatram da nije dobro i dopustivo da u 21. stoljeću i 2024. godini radite a da ne primate plaću", poručio je Habijan nakon sjednice tehničke vlade, dodajući da radnike podupire i razumije.

Izvijestio je da je razgovarao s ministrom rada Marinom Piletićem i državnim tajnikom Ivanom Vidišem o problematici neisplate plaća, pa su se tako dotaknuli i mjera skraćivanja radnog vremena i za očuvanje radnih mjesta, koje je Varteks već koristio za vrijeme pandemije.

Ministarstvo gospodarstva je razmatralo i mogućnost korištenja jednokratne novčane pomoći za poduzetnike koji se nalaze u poteškoćama, što je podržano smjernicama EU-a.

Taj "rescue aid" bi se mogao dobiti putem prijave, a mogao bi trajati dok se trgovačko društvo ne "osloni na noge" te donese određeni plan operativnog i financijskog restrukturiranja, pojasnio je Habijan, koji je s potencijalnim mjerama upoznao i sindikate.

"Situacija definitivno nije dobra"

Opet je apelirao na upravu i nadzorni odbor Varteksa da mu se jave "u ovoj ozbiljnoj situaciji" jer bi im želio iznijeti svoje prijedloge i bolje se upoznati sa situacijom u kojoj se tvrtka nalazi, s obzirom da uprava i nadzorni odbor jedini raspolažu s relevantnim podacima o financijskom stanju.

"Jer ono što vidimo u medijima, čujemo od sindikata, radnika i radnica - situacija definitivno nije dobra", napomenuo je ministar.

Ponovio je da država u "normativnom okviru" može pomoći, ali za to treba inicijativu uprave, kako bi se utvrdilo postoje li uopće uvjeti da se prijave na spomenute mjere.

"Mi okvir imamo, ali čekamo upravu da se javi, da vidimo na koji način možemo pomoći. Meni je malo neobično u ovoj situaciji da zapravo nitko od uprave ‘ne kuca na vrata‘ ministarstava", izjavio je Habijan.

Država i dosad pomagala Varteksu

Habijan, inače i sam Varaždinac, ponovio je da je trgovačko društvo Varteks privatna tvrtka, no ujedno i svojevrsni varaždinski brend koji postoji više od 100 godina. Podsjetio je da su vlade i dosad u više situacija izašle u susret toj tekstilnoj kompaniji kada se našla u poteškoćama, primjerice 2012. i 2013. godine kada su joj u predstečajnoj nagodbi ministarstva financija, obrane i gospodarstva otpisala potraživanja u iznosu od gotovo 186 milijuna kuna.

Varteksu je država dodjeljivala i bespovratna sredstva, a također je projekt "Varteks kvart – urbana regeneracija" proglasila strateškim investicijskim projektom. No Habijan je pritom pojasnio da je to privatan projekt a ne Vladin, a njegova klasifikacija kao strateškog primjerice omogućava lakše ishođenje raznih dozvola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:19