SLUČAJ KOVAČEVIĆ

MINISTAR ŠPRLJE OBMANUO JAVNOST, VUČE JE ZA NOS? Ni nakon mjesec dana nije razriješio zamjenika koji je zreo za nečastan otpust!

Slavko Kovačević i dalje je Šprljin pomoćnik za zatvorski sustav, a čak i kadrovira ostavljajući dojam da će na dužnosti dugo ostati
 Ranko Šuvar/EPH

Vuku li ministar pravosuđa Ante Šprlje i njegov pomoćnik za zatvorski sustav Slavko Kovačević javnost za nos?

Da je pitanje utemeljeno pokazuje činjenica da mjesec dana otkako je ministar Šprlje Jutarnjem listu usmeno, a zatim i pismeno potvrdio da mu je Kovačević ponudio ostavku na pomoćničku dužnost te da je on tu ostavku spreman prihvatiti, svog pomoćnika još uvijek nije razriješio dužnosti.

Najavio kolegi smjenu

Šprlje je tu izjavu dao nakon što je je Jutarnji list otkrio da je Slavko Kovačević još 2004. trebao biti izbačen iz državne službe jer ga je u lipnju te godine Općinski kazneni sud u Puli pravomoćno osudio za nanošenje teške tjelesne ozljede maloljetniku.

Kovačević, pravosudni policajac u pulskoj kaznionici, državni je službenik, a prema Zakonu o državnim službenicima pravomoćna presuda za kazneno djelo protiv života i tijela za sobom povlači izbacivanje iz državne službe. Kovačevića je međutim te 2004. nepoznat netko zaštitio od otkaza.

Šprljin pomoćnik za zatvorski sustav Slavko Kovačević ne samo da i dalje obavlja dužnost pomoćnika ministra nego i kadrovira u zatvorskom sustavu. Ovih je dana svom najbližem suradniku, voditelju službe osiguranja u Upravi za zatvorski sustav, Zvonku Jurčecu najavio smjenu. Kad mu je Jurčec rekao da će se požaliti ministru, Kovačević mu je, tvrde naši izvori iz Uprave za zatvorski sustav, rekao da od tog razgovora neće imati koristi jer je s ministrom Šprljom već ionako dogovorio njegovu smjenu, i to 15. travnja. Umjesto Jurčeca, Kovačević je za svog suradnika naumio dovesti pomoćnika upraviteljice zatvorske bolnice u Zagrebu, Marija Šimunovića. Šimunović je već bio voditelj osiguranja za zatvorski sustav, ali ga je prethodni pomoćnik ministra za zatvorski sustav Ivica Šimac, nezadovoljan njegovim radom, smijenio.

Ministru Šprlji drugi put smo u proteklih mjesec dana uputili pitanje zbog čega je Slavko Kovačević još uvijek na pomoćničkoj dužnosti i zamolili ga da nam objasni apsurdnu situaciju u kojoj pomoćnik čiju je ostavku odlučio prihvatiti i dalje kadrovira u zatvorskom sustavu.

Odgovor ministra

U odgovoru pristiglom jučer iz Ministarstva stoji “da je ministar Šprlje prihvatio ponuđenu ostavku na način da pomoćnik Kovačević ostaje na dužnosti do trenutka imenovanja novog dužnosnika” te da je “do razrješenja s mjesta dužnosnika pomoćnik ministra Slavko Kovačević dužnosnik tog Ministarstva koji ima određena prava i obveze te ovlasti propisane općim i posebnim propisima”.

Ukratko, ministar je prihvatio ostavku svog pomćnika, ali ga ni mjesec dana nakon toga nije razriješio i ne zna se kad će.

Pravosudni policajci, od kojih većina radi u pretrpanim zatvorima, sa zabrinutošću i nevjericom prate slučaj Slavka Kovačevića.

Ukorijenjen u sustavu

“Kakav autoritet mi možemo imati pred zatvorenicima o čijoj sigurnosti brinemo ako mi svaki zatvorenik može reći: ma koji ti zakon štitiš kad ti je na čelu uprave bivši osuđenik koji je trebao biti nečasno otpušten iz zatvorskog sustava”, kaže pravosudni policajac zabrinut zbog situacije na čelu Uprave za zatvorski sustav.

Njegov kolega dodaje: “Zamislite situaciju u kojoj pravosudnog policajca zbog neke pogreške šaljete na disciplinski postupak, a na čelu sustava držite čovjeka koji je 2004. morao biti izbačen iz državne službe”.

Slavko Kovačević imenovan je za pomoćnika ministra za zatvorski sustav na sjednici Vlade 4. ožujka ove godine, i to iz kvote Mosta. Neslužbeno se može čuti da ga ministar Šprlje nije odabrao sam, već mu ga je odabralo Nacionalno vijeće Mosta.

Zatražio od sindikata da ga podrže

Kako inače izgleda podnošenje ostavki na visoke dužnosti imali smo prilike vidjeti ovog tjedna na primjeru ravnatelja policije Vade Dominića. On je ostavku podnio 5. travnja, a Vlada je već sljedeći dan ostavku potvrdila.

Neslužbeno doznajemo da se Kovačević, nakon što je Jutarnji list objavio priču o njegovoj presudi iz 2004. zbog koje je ministar Šprlje najavio njegovu smjenu, pred prijateljima hvalio da ministru nije podnio nikakvu ostavku i da od njegove smjene neće biti ništa jer će se “medijska prašina” oko njegova slučaja sleći. Da se Kovačević ponaša kao da će na toj dužnosti ostati pokazuje i jučerašnji sastanak na koji je pozvao predstavnike šest sindikata te ih zamolio za podršku u radu i uvjeravao ih da se i on sam zalaže za prava zaposlenih u zatvorskom sustavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:15