POZIV GRAĐANIMA

MINISTAR ŠTROMAR O SUBVENCIONIRANIM KREDITIMA ZA MLADE 'Počnite tražiti stanove i skupljati dokumentaciju, evo kad raspisujemo natječaj...'

Predrag Štromar
 Srdjan Vrančić / HANZA MEDIA

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar pozvao je u utorak sve zainteresirane za subvencionirane stambene kredite za mlade da počnu tražiti stanove, skupljati dokumentaciju i ishoditi građevinske dozvole ukoliko su se odlučili za gradnju kuća kako bi bili spremni za natječaj koji će se raspisati početkom rujna.

Natječaj će biti raspisan najvjerojatnije 3. rujna, trajat će tjedan dana i svi koji se prijave dobit će subvenciju. Novac će se osigurati u proračunu rebalansom za posljednja dva mjeseca ove godine kao i proračunom za iduću godinu, istaknuo je Štromar na brifingu za novinare.

Upozorio je pritom da će se subvencije odobravati samo za stanove i kuće koji imaju uporabnu dozvolu, znači gotove nekretnine s potrebnom dokumentacijom, kao i da je za gradnju kuće obavezna građevinska dozvola.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 27. srpnja raspisala je poziv bankama za sudjelovanje u subvencioniranom kreditiranju, natječaj će biti raspisan do 6. kolovoza i očekuje se da će se javiti više od 10 banaka i da će kamate biti niže od 3,75 posto, rekao je Štromar.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Ukupni iznos kredita može biti i veći, ali se u tom slučaju razlika neće subvencionirati.

Prošle godine realizirano je 2320 subvencioniranih kredita i u tim je obiteljima rođeno 201 dijete, a novim modelom produljeno je razdoblje subvencioniranja kredita s prvih četiri na prvih pet godina otplate kredita, te dalje ostalo dodatno produženje roka subvencioniranja kredita za dvije godine za svako rođeno odnosno usvojeno dijete, dodao je Štromar.

O rastu cijena nekretnina kazao je da je to normalna pojava kada raste BDP i plaće, ali i da je analizom utvrđeno da subvencionirani krediti i drugi programi pogoduju rastu cijena.

Štromar je izvijestio i o programu izgradnje POS stanova. Dosad je u POS-u izgrađeno više od 8 tisuća stanova i uloženo 4 milijarde kuna, a u narednih godinu dana planira se početi s realizacijom novih tisuću stanova i to uglavnom u primorskim gradovima kao što su Split, Zadar, Trogir, Bol, Cres, Krk, Poreč, kazao je.

Najavio je i za srijedu, 1. kolovoza, objavu javnog poziva za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje stanovnika čije su kuće uništene ili oštećene zbog klizanja tla te pozvao sve zainteresirane da se jave. Rok za podnošenje zahtjeva je 45 dana.

O energetskoj obnovi javnih zgrada kazao je da će prijave ponovno biti moguće od 4. rujna nakon što su zbog velikog interesa osigurana dodatna sredstva, odnosno s 380 milijuna kuna povećana na 1,1 milijardu kuna.

Na poziv koji je za energetsku obnovu javnih zgrada raspisan krajem 2017. zaprimljene su 448 prijave, a zatraženi iznos bespovratnih sredstava iznosio je 813,5 milijuna kuna.

Štromar je istaknuo da će se za energetsku obnovu kuća od iduće godine moći prijaviti i fizičke osobe, nakon što je Europska komisija izmijenila uredbu koja će to omogućiti. Poručio je kako će za vlasnike obiteljskih kuća pripremiti natječaj koji će biti puno jednostavniji nego što je za javne zgrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 08:35