NOVI ADUTI PREMIJERKE KOSOR ZA REKONSTRUKCIJU VLADE

Ministar Šuker odlazi, a dvojac Marić spašava državne financije

Rekonstrukcije Vlade ipak će biti unatoč izborima iduće godine, a prvi koji će otići bit će Ivan Šuker

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker ipak bi uskoro mogao napustiti Vladu. Tako barem govore posljednje informacije iz vrha HDZ-a. Iako se tvrdilo kako se Šukera neće smjenjivati prije izbora, čini se da se premijerka Jadranka Kosor ipak predomislila.

- Premijerka je najavila kako će nakon izglasavanja budžeta napraviti neke izmjene u Vladi. Dugo se smatralo kako smjena Šukera u ovom trenutku ne bi bila dobra, jer bi on u predizbornom razdoblju ionako obavljao samo tehnički dio posla. No, postalo je jasno kako bi rekonstrukcija Vlade bila besmislena ako on zadrži svoju poziciju - ispičao nam je izvor iz HDZ-a.

Loši rezultati

Kaže kako je odluci o Šukerovoj smjeni ponajviše pridonijelo to što s njim, navodno, nitko u Vladi više ne može surađivati.

- Šuker je, u nekim stvarima, postao nemoguć. Stalno se svađa i ulazi u bespotrebne rasprave. Čak se nekoliko puta sukobio i sa samim vrhom stranke jer nije bilo po njegovom. Zapravo, svi su pomalo umorni od takve situacije, a tome treba dodati i nezadovoljstvo lošim rezultatima - kažu ministrovi suradnici.

Nezadovoljna javnost

I istraživanja agencije Ipsos puls za studeni pokazuju kako rad Vlade ne odobrava 75 posto ispitanih, dok su gospodarstvo, javne financije i deficiti proračuna najslabije ocijenjeno područje rada Vlade.

Sam Šuker koji ranije nije davao slične izjave, čini se da je svjestan situacije jer je prije nekoliko dana izjavio:

- Ja sam stranački vojnik i ako premijerka koja odlično radi svoj posao, odluči da joj više ne trebam, ja ću otići.

Vrh stranke, u takvoj situaciji, ozbiljno razmišlja o mogućim nasljednicima. Čini se da je najbliži mjestu Šukerova nasljednika Zdravko Marić, sadašnji državni tajnik u Ministarstvu financija.

Marić se u početku spominjao kao osoba koja će doći na funkciju koju je nekad obnašala Đurđa Adlešič. Riječ je o mjestu potpredsjednika Vlade, s tom razlikom da bi Marić u svom resoru imao investicije. U HDZ-u ističu i kako se Marić uklapa u profil osobe kakvu Kosor traži - mlada i, prema tvrdnjama HDZ-a, sposobna osoba bez repova iz prošlosti.

Ako Marić naslijedi Šukera, na bivšem mjestu Đurđe Adlešič mogao bi se naći ministar gospodarstva Đuro Popijač. No, Kosor pokušava naći i druga rješenja. Upućeni, naime, kažu kako je očekivala mnogo više od ministra gospodarstva negoli što je on pokazao do sada.

Puno od njih očekuje

Još jedan HDZ-ovac mogao bi uskoro dobiti značajniju funkciju. Riječ je o ekonomskom stručnjaku Goranu Mariću, šefu saborskog Odbora za financije. Premijerka je, navodno, prilično zadovoljna njegovim posljednjim istupima u javnosti.

U HDZ-u kažu kako premijerka puno očekuje od njih, no teško je reći koliko oni zapravo mogu dati.

Milinović i Kalmeta

Zdravko Marić je solidan oprerativac ali potpuna nepoznanica kada je riječ o izvršnim odlukama. Drugi Marić, Goran, tipičan je HDZ-ovski produkt: bez velike inicijative, skloniji stranačkim kompromisima.

Iz Vlade će gotovo sigurno otići ministar kulture Božo Biškupić, dok je sudbina ministra zdravstva i potpredsjednika Vlade Darka Milinovića, kao i ministra prometa Božidara Kalmete još neizvjesna.

Zdravko nije svadljiv, dok Goran voli kritizirati

ZDRAVKO MARIĆ

Zdravko Marić u Ministarstvo financija na mjesto pomoćnika ministra došao je 2006. Titulu doktora ekonomskih znanosti stekao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Državni tajnik postao je prije dvije godine. Slovi kao dobar ekonomist, a među kolegama je omiljen iako nije tip lidera koji bi sam donosio ključne odluke. S nikim ne ulazi u sukobe, pa čak ni sa Šukerom s kojim mnogi nisu mogli surađivati. Rođen je 1977.

GORAN MARIĆ

Doktor ekonomskih znanosti iz Gruda, rođen 1959., godinama je bio prvoligaški i međunarodni nogometni sudac. Prije pola godine iznio niz kritika na račun HNB-a zbog čega je došlo do sukoba između guvernera Željka Rohatinskog i Vlade. HDZ je tada čak razmišljao i o njegovoj smjeni s mjesta šefa Saborskog odbora za financije, no do toga nije došlo.Bio je i u saborskom Povjerenstvu za Inu koje je ispitivalo Ivu Sanadera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:15