TEK NAKON 21 GODINE STUDIRANJA

Ministar Šuker uljepšao biografiju: Diplomirao je tek 1997., a ne 1983. kao što tvrdi

ZAGREB - Ivan Šuker koji nam već sedam godina vodi državne financije diplomirao je tek u 40. godini, i to nakon 21 godine studiranja.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija visoku stručnu spremu, prema podacima iz monografije Ekonomskog fakulteta za razdoblje od 1995. do 2005., stekao je tek 1997. No, taj podatak u svojoj službenoj biografiji, koja je objavljenja na stranicama Vlade, Ministarstva financija i HDZ-a, Šuker ne navodi.

U biografiji stoji samo da je na Ekonomskom fakultetu diplomirao 1983., što je tek djelomično točno. Naime, iz službenih podataka koje je Jutarnji list dobio na Ekonomskom fakultetu, Šuker je 1983. završio tek stručni studij i time stekao višu stručnu spremu ekonomista. Diplomirani ekonomist Šuker je postao 14 godina poslije.

Diploma sa 40 godina

Očito je da je ministar Šuker zatajio pravi podatak o godini u kojoj je dobio diplomu najvišeg stupnja svog obrazovanja. Moguće je da nije želio da javnost zna kako je studij završio sa 40 godina s obzirom na to da je rođen 1957. Uobičajeno je, naime, da se u biografijama navede najviše zvanje i godina u kojoj je ono stečeno.

O svemu smo tražili objašnjenje samog ministra Šukera, no na naša pitanja još nije odgovorio.

Prema podacima koje su na uvid dobili novinari Jutarnjeg lista, Šuker je nakon završene Strojarske tehničke škole u Zagrebu 1976. godine upisao tadašnji stručni studij (VI/I) na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Diplomirao je 8. lipnja 1983., što znači da mu je sedam godina trebalo da završi dvogodišnji studij, u najboljem slučaju šest ako je tijekom studija odslužio i vojni rok.

Dvije godine nakon diplome ekonomista (1985.) Šuker se upisao na treću godinu studija. No, imao je prekid od 10 godina, pa je tek 1995. predao molbu za nastavak studija navodeći kao razlog prekida “obiteljske razloge”. Diplomirao je, i to odličnim, 28. travnja 1997. na temu “Izvozni krediti i osigurane naplate”. U komisiji na obrani diplomskog bili su mu profesori dr. Antun Šokman, dr. Vlado Leko i dr. Ivo Andrijanić.

Malo je poznato da je Šuker nakon Srednje strojarske škole, gdje je maturirao s trojkom, neko vrijeme studirao i strojarstvo. No, od toga je studija brzo odustao. Njegovi kolege kažu zato što mu nije dobro išla matematika. I sami smo se uvjerili da je Šuker u prvom razredu srednje škole iz matematike imao trojku.

Profesori: Studirao je uz rad i bio je dobar

Šukerovi profesori s obrane diplomskog 1997., prof. dr. Ivo Andrijanić i prof. dr. Vlado Leko, sjećaju se, ali kroz maglu, svog tadašnjeg studenta koji je poslije postao ministar financija. Šuker je, kažu Andrijanić i Leko, do diplome visoke stručne spreme došao studirajući uz rad.

- Bio je tada u Poreznoj upravi i nije bio nešto politički aktivan. Sjećam ga se kao šarmantnog i pristojnog studenta. Kod mene je polagao jedan, dva ispita. Nikada nisam očekivao da će biti najdugovječniji ministar financija - rekao je Leko.

Profesor Andrijanić tvrdi da je Šuker bio dobar student iako se ne sjeća točno koje mu je predmete na studiju predavao. No, sjeća se da je Šuker na obrani diplomskog briljirao i dobio odličan.

Integralnu verziju pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista o četvrtka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 20:45