POMOĆ PODUZETNICIMA

Ministar Tomislav Ćorić: Zahtjevi za covid kreditima se promptno rješavaju

Vezano uz brze "covid" kredite istaknuo je da su dosadašnje kreditne linije zatvorile oko 1,8 milijardi kuna potreba
Tomislav Ćorić
 Srđan Vrančić/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u srijedu nakon sjednice Vlade da je samo danas ujutro zaprimljen 21 zahtjev za "covid kreditom" te da osvježeni HAMAG-BICRO promptno rješava zahtjeve

Vezano uz brze "covid" kredite istaknuo je da su dosadašnje kreditne linije zatvorile oko 1,8 milijardi kuna potreba, te da je od 3.860 kreditnih zahtjeva odobreno njih 2.600, a 1.200 iz opravdanih razloga odbijeno. Podsjetio je da je odlukom Vlade početkom kolovoza uvećana tranša za odobrenje tih kredita za milijardu kuna, te da je omogućeno 1,3 milijarde kuna sredstava za covid kredite.

Istaknuo je da je u međuvremenu HAMAG-BICRO pojačao svoje redove, ali i da je dokumentacijski dio umanjen s 12 na 10 potrebnih dokumenata za odobravanje kredita.

Kreditna linija puštena je danas u optjecaj, a svaki kreditni zahtjev koji dođe bit će riješen u roku od dva mjeseca od datuma predaje dokumenata, rekao je Ćorić.

Upitan kako će poduzetnici čekati toliko vremena, jer moraju platiti fiksne obveze, Ćorić je kazao da nije moguće odobriti 4.000 kreditnih zahtjeva u roku od deset dana.

Istaknuo je da je već jutros u 10 sati zaprimljen 21 zahtjev te da ih administratori u HAMAG-BICRU odmah rješavaju. Dodao je da će neki na rješenje čekati nešto dulje, ponovivši da je ideja da se svi zahtjevi riješe u roku od dva mjeseca.

Pretpostavlja da kod poduzetnika "postoje zalihe kojima će namiriti troškove i na taj način premostiti likvidnost" te da su mnogi poduzetnici spremniji na ovu krizu nego što su bili prije desetak godina.

Koliko će poduzetnika moći koristiti kredite budući da među njima ima dosta poreznih dužnika i za doprinose koji nisu trebali jedno vrijeme plaćati, bilo je novinarsko pitanje na što je Ćorić odgovorio da su preduvjeti za korištenje tih kredita kreirani tako da se odnose na sve one koji su prije ulaska u covid 19 krizu bili poslovno zdravi, te da će oni svoje dobro poslovanje trebati dokazivati do početka ove godine, a ne posljednjih mjeseci.

Iznimno loše vrijeme uzrok nestanka Inine platforme

Upitan za komentar nestanka Inine plinske platforme na sjevernom Jadranu, rekao je da se radi o havariji koja se dogodila uslijed vrlo loših vremenskih uvjeta. Prema njegovim informacijama nije došlo do ekološke ugroze jer takva postrojenja funkcioniraju po principu sigurnosnih ventila, odnosno zatvarača koji se zatvorio. Ne vidi razlog da se pojačaju inspekcije na platformama. Siguran je da će Ina učiniti sve da pronađe onoga tko je eventualno odgovoran za to što se dogodilo.

Ćorić: Ogroman napredak u odvajanju otpada

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u srijedu je poručio da je Hrvatska napravila ogroman iskorak u procesu odvajanja otpada, što pokazuje i podatak da je u 2019. godini ono povećano s 31 na 37 postotnih bodova.

"Rezultati proteklih nekoliko godina, posebice tijekom 2019. ukazali su na ogroman iskorak Hrvatske i na značajno povećanje svijesti građana i svih dionika u procesu. Naime, udio odvajanja povećan je tijekom 2019. s 31 na 37 postotnih bodova i takav rezultat odnosno takav pomak je rijetko viđen u Europi u proteklih 10 godina", rekao je Ćorić u izjavi novinarima u Banskim dvorima nakon sjednice Vlade.

Novinari su ga pitali što poručuje Zelenoj akciji koja kritizira prijedlog novog Zakona o gospodarenju otpadom tvrdeći da ide na ruku velikim centrima za gospodarenje otpadom te potiče gomilanje i spaljivanje otpada.

Ćorić je poručio da u idućim godinama treba nastaviti kako je i započeto - s jedne strane izgradnjom i nabavkom infrastrukture, a s druge strane informiranjem građana odnosno povećanjem svijesti o potrebi odvajanja na kućnom pragu.

"To je pretpostavka za kreiranje uspješnog sustava", dodao je.

Istaknuo je kako podaci upravo govore o povećanju svijesti građana o potrebi odvajanja otpada te vjeruje da će ona biti dodatno povećana akcijama Fonda za zaštitu okoliša te Ministarstva tijekom iduće godine. "Ako budemo išli dalje u takvom smjeru - ne trebamo brinuti", ustvrdio je.

Dodao je i da je Zelena akcija uvijek "nekoliko koraka ispred sustava" te da svojim idejama "izaziva" ustava i donositelje odluka. "Ali moramo biti svjesni realnosti i činjenice da prije nekoliko godina niti infrastrukturno niti sviješću nismo bili ni blizu razini na kojoj smo danas", zaključio je Ćorić.

Vlada je na sjednici usvojila Izvješće o izvršenim nabavama zaštitne opreme u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa koje pokazuje da je Hrvatska u borbi protiv koronavirusa potrošila više od 522 milijuna kuna za nabavu zaštitne opreme te da je 70 posto tog novca "pokriveno" bespovratnim novcem EU fonda.

Ćorić je istaknuo da je od ukupne svote na zaštitnu opremu, uređaje, dezinficijense te testove utrošeno nešto više od 446,7 milijuna kuna.

Najvećim dijelom radi se o nabavci robe od dvije kineske tvrtke, a troškovi prijevoza za tu robu iznosili su nešto više od 56,4 milijuna kuna.

Za dobavu zaštitne opreme kod ostalih dobavljača, većinom u Hrvatskoj, utrošeno je 87,6 milijuna kuna, a za opskrbu civilne zaštite s ostalim materijalima i robama utrošeno je 19,6 milijuna kuna, naveo je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:19