OSTAJE PRI SVOM

Ministar turizma Ostojić u Zadru: Ostvarit ćemo 7 milijardi eura od turizma!

 Luka Gerlanc / CROPIX

ZADAR - Ministar turizma Veljko Ostojić boravio je u četvrtak u Zadru gdje je s predstavnicima Kamping udruženja hrvatske razmatrao načine daljnjeg poboljšanja ovog vida turizma koji već sada ostvaruje četvrtinu ukupnog turističkog prometa. Ministar je bio posebno zadovoljan viđenim u TN Zaton te novootvorenim Boutique Hostelom Forum zadarskog Turisthotela.

- Primjer TN Zaton pokazuje da se investicije u kamping turizam isplate, ovaj kamp je na razini najboljih talijanskih i po uslugama i po cijenama i zbog toga ima tako dobre rezultate. Više ne smijemo promatrati kampove kao livade na kojima spavaju siromašni ljudi koji ništa ne troše. Budućnost je transformacija kampova u tzv. "hollyday parkove" u kojima je prisutna raznovrsna ponuda i koji su po cijenama vrlo blizu hotelskoga smještaja, rekao je Ostojić ističući da su dobri ovosezonski rezultati velikim dijelom posljedica uloženog napora svih koji se bave turizmom u Hrvatskoj. Njemačko tržište je, kaže Ostojić, naprosto eksplodiralo, za sedam mjeseci bilo je 15 posto više gostiju, a samo u srpnju Nijemaca je bilo za 22 posto više. Odlični rezultati kampinga zabilježeni su u dolascima i noćenjima gostiju iz Austrije, Nizozemske, Danske i Slovenije. Talijana je, istina, oko 9 posto manje došlo u Hrvatsku, ali treba znati da ih zbog krize čak 25 posto manje ide na godišnje odmore.

V. Ostojić: U prvom polugodištu 5-postotni rast turističkih dolazaka i noćenja

- Naš cilj da od turizma ostvarimo 7 milijardi eura prihoda sasvim je realan, konstatirao je Ostojić.

- Turisthotelov hostel usred povijesne jezgre Zadra je iskorak kakve trebamo raditi da bi omogućili širenje sezone. Po kvaliteti usluga to je više hotel nego hostel. U samoj špici ne možemo postizati veće rezultate nego sada, sezonu treba širiti, a ovi backpackers gosti, gosti s naprtnjačama, koji posjećuju hostele, dobri su za produženje sezone te kao gosti koji će u budućnosti dolaziti u Hrvatsku kao obiteljski ljudi, rekao je Ostojić.





Restruktuiranje Jadrolinije



Na pitanje može li se preko Ministarstva turizma pokrenuti akcija da prijevoz putnika do otoka bude jefitniji, financiran kao angažiranje niskotarifnih avio kompanija, ministar turizma je najavio analizu rada Jadrolinije. - Na jesen će na dnevni red doći rasprava o ozbiljnom restruktuiranju državnog brodara koji za subvencije prijevoza na otoke dobiva 280 milijuna kuna. Moramo naći načina da se troškovi prijevoza na otoke smanje i na taj način omogućimo razvoj turizma, najavio je Ostojić.

TN Zaton za deset tisuća gostiju



Trenutno u TN Zaton boravi 7600 gostiju, a pripremamo se da za dvije godine imamo kapacitete za smještaj deset tisuća gostiju odjednom. Sezona je dobra iznad očekivanja, ukupno za 11 posto imamo više noćenja nego lani. Za naredno sezonu pripremit ćemo rekonstrukciju četiri ulice s apartmanima u našem naselju i podizanje razine usluga na četiri zvjezdice, a za sezoni 2014. treba biti gotov akvapark, novo more usred turističkog naselja što će omogućiti aktivan odmor za deset tisuća gostiju odjednom. U Hostel smo uložili 12 milijuna kuna vlastitih sredstava i očekujemo povrat uloženog u roku od pet godina, naveo je Frane Skoblar, direktor Turisthotela nakon zajedničkog obilsaka novog objekta s ministrom turizma.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 14:01