SLIKAO SE S RIBAMA

MINISTAR U PREKRŠAJU? Inspekcija će provjeriti je li Kuščević krivolovac, on tvrdi da nikad nije ulovio igluna

Ministar se ispričao zbog fotografija te tvrdi kako nikada nije lovio niti ulovio igluna, nego se slikao s ulovom jedne od koći kod Hvara, gdje je kupovao ribu

Ministar uprave Lovro Kuščević našao se jučer na udaru javnosti zbog fotografije na kojoj pozira s dva mala igluna. Problem je nastao zbog veličine ribe jer je na spomenutoj fotografiji vidljivo da izloženi igluni nemaju 100 cm duljine, što je minimalna dozvoljena veličina za ulov.

Mogući krivolov dogodio se prije četiri godine, a cijeli slučaj je otkrio portal Morski.hr koji je upozorio na veličinu igluna i na potrebu posjedovanja posebnih dozvola za njihov izlov. Fotografije su u međuvremenu nestale s ministrove Facebook stranice, a on nam je jučer na upit za komentar prvotno odgovorio: “Pošalji mu isti odgovor koji šaljemo svima”. Taj odgovor nam je prenijela Željka Perić, glasnogovornica Ministarstva uprave.

Prikupljanje dokaza

“Ministar Lovro Kuščević nikada nije lovio niti ulovio igluna, radi se o fotografiji staroj više od četiri godine gdje se fotografirao s ulovom jedne od ribarskih koći u Hvarskom kanalu gdje je kupovao ribu. Imaju li ili nemaju ribe potrebnu dužinu uistinu ne zna, kao što ni ne zna njihovu sudbinu nakon što ih je vratio u koću. Žao mu je ako fotografija nekoga vrijeđa, to nije bila njegova namjera, no nije sudjelovao u navedenom ribolovu niti posjeduje opremu za takav ribolov”, napisala je Perić.

Ministrov odgovor pak nije razuvjerio ribarsku inspekciju. Naime, iz Ministarstva poljoprivrede su nam poručili da je spomenuta fotografija temelj za pokretanje izvida i prikupljanje dokaza.

- Sama fotografija nije dovoljan dokaz krivolova, ali je temelj za pokretanje izvida i prikupljanje dokaza. Stoga je ribarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede pokrenula izvidne radnje u skladu s člankom 158 Prekršajnog zakona, zbog sumnje na počinjenje prekršaja propisanih Zakonom o morskom ribarstvu - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i odmah nam objasnili kada je dozvoljeno loviti iglune.

Dozvole

Kako su naveli, dozvoljena veličina igluna iznosi 100 cm mjereno od vrha donje čeljusti do kraja ispružene repne peraje ili mase 11,4 kilograma. Iglun se legalno može loviti samo u okviru gospodarskog ribolova i udičarskim alatima u sklopu sportskog natjecanja u razdoblju od 15. lipnja do 15. listopada, isključivo uz posjedovanje godišnje dozvole za sportski ribolov i posebne dozvole za lov velike ribe.

Što se tiče kazni, one se kreću između 10 i 150 tisuća kuna. Ipak, kako smo neslužbeno doznali od jednog člana ribarske inspekcije, u ovom slučaju se sigurno dogodio prekršaj, samo je pitanje tko ga je počinio.

- Igluni se mogu loviti samo parangalom, a u koće oni mogu jedino zalutati i tada se puštaju ili ih ribar prošverca a da ih ne prijavi - rekao je jedan ribar. Za kraj se postavlja pitanje je li Kuščević trebao prijaviti toga ribara zbog mogućeg kršenja zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:24