IVAN MALENICA

MINISTAR UPRAVE O UŠTEDAMA 'Hrvatska iz krize može izaći s manjim državnim aparatom, mogao bi se smanjiti broj lokalnih jedinica...'

 
ilustracija
 Profimedia, Alamy, Panthermedia

Ministar uprave Ivan Malenica ocijenio je u četvrtak kako Hrvatska nakon ove krize zbog koronavirusa može izaći s manjim državnim aparatom, ističući da u Vladi razmišljaju uštedama u javnoj upravi i nekim resorima namaknuti novac za pomoć gospodarstvu.

Uoči sjednice Vlade novinari su ministra pitali misli li da država iz krize može izaći s manjim državnim aparatom, na što je odgovorio kako smatra da može te da Vlada i ide u tom smjeru temeljem odluke o zabrani zapošljavanja i raznim rezovima u ministarstvima.

"Vlada je kroz prvi i drugi paket gospodarskih mjera, koje idu prema poduzetnicima i gospodarstvu, pokazala da se određenim uštedama u javnoj upravi i određenim resorima mogu postići određene uštede koje će se usmjeriti prema gospodarstvu", naglasio je Malenica.

Dodao je kako u Vladi pripremaju i nove gospodarske mjere koje će pomoći poduzetnicima, ali i građanima.

Na pitanje o rezanju plaća u javnom sektoru, odgovorio je kako to prvo treba raspraviti sa sindikalnim predstavnicima te "staviti na stol sve argumente".

Može se smanjiti broj lokalnih jedinica, treba ih svrstati u kategorije

Vezano za reformu javne uprave kroz smanjenje broja županija i općina Malenica je kazao kako bi se mogao smanjili broj lokalnih samouprava, ali da ih prvo treba svrstati u kategorije i odrediti tko može obavljati određene poslove, a tko ne.

"Imate općine s nekoliko stotina stanovnika i one s nekoliko tisuća, naravno da nemaju jednake kapacitete za obavljanje svih poslova koji su u djelokrugu općina. Ako bi krenuli u nekakvu reformu morate imati brojčane pokazatelje. Mi ih pripremamo, da bi krenuli u razmišljanje o broju općina morate imati podlogu", istaknuo je.

Zagreb, 160420. 
Nacionalna i sveucilisna biblioteka.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji: Ivan Malenica.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Ivan Malenica

Ministar se složio kako je jedan od važnijih kriterija fiskalni kapacitet općina, ali je jednako bitan i administrativni kapacitet, odnosno je li sposoban obavljati sve poslove koji su mu povjereni.

Ministarstvo uprave radi samo s nužnim osobljem

Izvijestio je i o odluci da će se u Ministarstvu uprave organizirati rad samo s nužnim osobljem.

"Što se tiče Ministarstva uprave, imali smo sastanak na tu temu, donijeli smo odluku za organizacijom rada gdje bi samo nužno osoblje trebalo raditi. U tom smjeru idemo kroz ove mjere da povećamo broj ljudi na poslu", rekao je Malenica.

Dodao je kako su na razini Vlade imali sastanak o popuštanju mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:21