IVAN MALENICA

Ministar uprave posjetio Brodsko-posavsku županiju zbog najavljene reformske mjere Vlade povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama

Ivan Malenica
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Ministar uprave Ivan Malenica posjetio je u četvrtak Brodsko-posavsku županiju zbog najavljene reformske mjere Vlade povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama, a župan Danijel Marušić je nakon sastanka rekao kako je to velik posao, jer preuzimaju oko 200 poslova ureda državne uprave.

Novi ustroj u provedbu kreće od 1. siječnja 2020. godine, a trebao bi biti racionalniji, jeftiniji i brži sustav za građane. “Posao je jako velik. Preuzimamo oko 200 poslova Ureda državne uprave, to je jedan veliki korak, ali svi smo stava da će na taj način cijela uprava biti funkcionalnija i dostupnija građanima", rekao je Marušić.

Sredstva za nove službenike županija neće morati osigurati sama, već će ih dobiti iz državnog proračuna. Župan Marušić trenutno još ne zna o kojem se iznosu radi, jer će u postupku prijenosa ovlasti službenicima koji su pet godina do mirovine biti ponuđene i otpremnine.

"Radi se o obuhvatnoj reformskoj mjeri. U obilasku sam županija i mogu reći da su župani spremni da s preuzetim djelatnicima od 1. siječnja počnu na jedan učinkovitiji način pružati uslugu građanima. U državnom proračunu osigurano je 350 milijuna kuna za obavljanje poslova koje će biti povjereni županijama, kao i 150 milijuna kuna za otpremnine", rekao je ministar uprave Ivan Malenica dodajući da bi sustavom umirovljenja ili uzimanjem otpremnina iz službe trajno otišlo 600 osoba.

Novinari su ministra pitali i što je s reorganizacijom lokalne samouprave.

"Ministarstvo uprave je u izradi projekta optimizacije sustava i lokalne, područne i regionalne samouprave. Moramo utvrditi podloge: financijske i kadrovske. Da vidimo koji su kapaciteti jedinica lokalne samouprave. Svakako tu postoji prostor za spajanje jedinica lokalne samouprave, za zajedničko obavljenje određenih poslova i suradnju, rekao je.  Kako je istaknuo, mjere koje budu donesene trebaju biti na korist građanima, da lakše mogu ostvariti određena prava. O svemu će se više znati kada se utvrdi točno stanje na terenu, rekao je Malenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. siječanj 2021 04:46