MALENICA I PENAVA

MINISTAR UPRAVE PRIMIO GRADONAČELNIKA VUKOVARA Razgovarali su o provedbi odluke Ustavnog suda: 'Treba uzeti u obzir osjetljivost situacije'

 
Ivan Malenica i Ivan Penava
 Ministarstvo uprave

U Ministarstvu uprave održan je sastanak ministra uprave Ivana Malenice i gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave. Glavne teme razgovora bile su primjena aplikacije „Uvid u osobna stanja građana RH“ u Gradu Vukovaru, daljnji koraci u decentralizaciji državne uprave te provedba odluke Ustavnog suda. Također, raspravljalo se i o povratu nezakonito oduzetih crkvenih matičnih knjiga Katoličke crkve u vrijeme komunističkog režima.

"Povjeravanjem poslova Ureda državne uprave županijama, korak smo bliže daljnjoj decentralizaciji, te se u tom smjeru razmišlja i o povjeravanju dijela poslova gradovima. U konačnici, to će za građane značiti brzu i efikasniju uslugu", izjavio je ministar Malenica.

Što se tiče odluke Ustavnog suda napomenuto je kako sva otvorena pitanja treba rješavati dijalogom i međusobnim uvažavanjem, ali da kvaliteta života građana Vukovara mora biti prioritet. Ministar Malenica je istaknuo kako je na Gradskom vijeću Grada Vukovara da održi raspravu o stanju dijaloga, razumijevanja, snošljivosti i odnosa u Gradu Vukovaru te sukladno tome donese zaključak. U tom smislu svakako treba uzeti u obzir i osjetljivost situacije u Vukovaru te da su počinjeni zločini velikih razmjera, a čije posljedice Vukovarčani i danas osjete.

Razgovarali su i o korištenju aplikacije za uvid u osobna stanja građana, kojom se građanima smanjuje prikupljanje potrebne dokumentacije kako bi se poboljšala kvaliteta usluga.

„Pozdravljamo projekt Uvid u osobna stanja građana RH i želja nam je doprinijeti što boljem radu aplikacije za dobrobit naših građana stoga smo razgovarali o poboljšavanju i aktivnijem korištenju“, izjavio je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te je napomenuo kako svaka daljnja digitalizacija i decentralizacija javne uprave za građane znači brže rješavanje njihovih potreba.

Sporazumom o povratu crkvenih matičnih knjiga između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije utvrđeno je neprijeporno vlasništvo Katoličke crkve nad navedenim knjigama, te su preuzete obveze izrade popisa knjiga i njihova povrata. U tom djelu suglasni su ministar Malenica i gradonačelnik Penava kako je potrebno održati sastanak sa đakovačko–osječkim nadbiskupom mons. Đurom Hranićem i dogovoriti daljnje korake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:26