SOLIDARNOST

Ministar vanjskih poslova Grlić Radman: ‘I Hrvatska će protjerati dio ruskih diplomata‘

To ćemo učiniti iz solidarnosti i kao reakciju na ovo što se događa, na ove stravične prizore iz Buče i drugih ‘ukrajinskih krajeva‘

Gordan Grlić Radman

 Zeljko Puhovski/Cropix

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman najavio je u srijedu u Bruxellesu da će i Hrvatska protjerati dio ruskih diplomata, kao što su već učinile brojne članice EU i NATO-a.

“To ćemo učiniti iz solidarnosti i kao reakciju na ovo što se događa, na ove stravične prizore iz Buče i drugih ukrajinskih krajeva”, rekao je Grlić Radman dolazeći na sastanak ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Istaknuo je da to snažno podsjeća na tragične događaje od prije više od 30 godina u Vukovaru, njegovu herojsku obranu i žrtve.

Niz država članica NATO-a i EU odlučilo je protjerati dio ruskih diplomata nakon izvješća o otkriću masovnih grobnica i ubojstava civila u ukrajinskom gradu Buči, poslije povlačenja ruskih vojnika.

Ministri vanjskih poslova 30 država članica NATO-a razgovarat će u srijedu navečer i u četvrtak o daljnjoj pomoći Ukrajini.

Oni će razgovarati o slanju protutenkovskog oružja, protuzračnih sustava, kibernetičkoj pomoći, opremi za zaštitu od kemijskih i bioloških prijetnji.

U četvrtak će im se pridružiti ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba koji će ih izvijestiti o posljednjem razvoju događaja, uključujući i o pregovorima između Kijeva i Moskve.

Na sastanku će također sudjelovati i Finska, Švedska, Gruzija i Europska unija, kao i partneri azijsko-pacifičkog područja Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje.

Na sastanku će se razgovarati i o novom Strateškom konceptu, koji bi trebao biti usvojen na samitu Saveza krajem lipnja u Madridu.

“Pripremamo novi Strateški koncept kako bi Savez mogao odgovoriti na sve oblike prijetnji, kako bi bio učinkovitiji i što jači”, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da se u tom dokumentu zadržava politika proširenja, tzv. politika otvorenih vrata, ističući da se Hrvatska zauzima za uključivanje zemalja zapadnog Balkana u NATO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:07