MENADŽERI FINANCIJSKE STRUKE

MINISTAR VARGA O SMJENAMA 'Ako treba, bolnice će voditi stranci!'

 Goran Mehkek / CROPIX

- Nitko nije trebao “spašavati glavu” sanacijskom upravitelju KBC-a Split doc. dr. Kolji Poljaku, kao što su neki mediji pisali, jer ja nisam ministar koji “sječe glave” - kazao je ministar zdravstva Siniša Varga za Slobodnu Dalmaciju.

- Dogovor o smjeni sanacijskih upravitelja hrvatskih KBC-a postignut je na Vladi RH. Istina je da sam se ja konzultirao sa ljudima iz lokalnih zajednica u kojima se nalaze KBC Osijek, Rijeka i Split, jer ja kao Zagrepčanin ne moram znati lokalne specifičnosti nekih osoba, koje se ne mogu vidjeti kroz njihov rad. Tako sam uvažio iz Splita neke sugestije i stavove, kako su u mandatu doc. dr. Kolje Poljaka u KBC-u Split započeti mnogi projekti i kako za njihovo privođenje kraju treba proći određeno vrijeme, kazao je.

Zanimalo nas je da nam ministar komentira spekulacije, koje se mogu čuti po hodnicima splitskog KBC-a, kako će na mjesto ravnatelja splitske bolnice doći ekonomist, provjereni financijski stručnjak, koji će voditi “novčani” dio poslovanja KBC-a Split.

- I ne samo KBC-a Split, u svim KBC-ima u Hrvatskoj bit će postavljeni provjereni i pouzdani menadžeri financijske struke koji će voditi financijski dio poslovanja hrvatskih KBC-a. To ćemo provesti u djelo kada na snagu stupi novi zakon o Zdravstvenoj zaštiti, a to će, nadam se biti vrlo brzo.

Javni natječaj

Upitali smo ministra da li takvih menadžera, koji znaju upravljati velikim i kompleksnim poslovanjima bolnica ima u Hrvatskoj.

- Nadam se da ima, no onog trenutka kada bude raspisan javni natječaj za primanje u radni odnos takvog menadžera, na taj će se natječaj moći javiti zainteresirani iz svih 28 zemalja članica EU-a. Dakle, postoji mogućnost da će na čelo neke od hrvatskih KBC-a doći i stranac, iako državljani EU-a nisu u Hrvatskoj stranci, priča ministar dr. Varga.

Za kraju razgovora ministar je rekao i koja mu je najveća želja.

- Želim do kraja svog drugog mandata, do 2020. godine iz hrvatskog zdravstva izbaciti politiku i razne interese, zaključio je, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 00:33