PROVIZIJA I POL

POSAO KOJI JE PODIJELIO OSIGURAVATELJE 'Naša zaradabit će 7 milijuna, ali ćemodržavi uštedjeti čak 15 milijuna'

U pravilu provizije iznose od tri do četiri posto, a ne četrnaest - komentirao je ugledni lobist
zagreb,080404lijekoviljekarnanestasicaapotekafoto:oleg moskaljov-desk-
 CROPIX

Četrnaest posto provizije za konzultantske usluge zaista je jako puno, sjajno je kad uspiješ dogovoriti deset posto provizije, ali u pravilu provizije iznose od tri do četiri posto - komentirao je ugledni lobist, koji je želio ostati anoniman, najnoviji posao tvrtke koja je sklopila ugovor s Ministarstvom zdravlja Siniše Varge uz proviziju od visokih 14 posto, a čiji je suvlasnik Hrvoje Vojković, bivši šef Croatia osiguranja i HSLS-ovac.

Za posredovanje u osiguranju 42 bolnice tvrtka Gras Savoye Croatia trebala bi na temelju ugovora s Ministarstvom dobiti proviziju od sedam milijuna kuna. Vrijednost cijelog posla iznosi više od 50 milijuna kuna, u što je uračunata i sama provizija.

Jučer su se na tu temu osvrnuli i HDZ-ovci, a na konferenciji za novinare Andrija Mikulić podsjetio je na činjenicu da je premijer Zoran Milanović, čiji je Varga kućni prijatelj, kupio stan upravo od Vojkovića. Od Vladina glasnogovornika do zaključenja broja nismo uspjeli dobiti komentar afere.

Objedinjena nabava

Sporno je i to što je posao dodijeljen Vojkovićevoj tvrtki bez javnog natječaja uz obrazloženje da proviziju neće isplatiti Ministarstvo nego osiguravajuće tvrtke. U Ministarstvu službeno odgovaraju da im se tvrtka Gras Savoye sama obratila s ponudom za rješavanje pitanja objedinjene javne nabave usluga osiguranja za hrvatske bolnice. “Ušteda se procjenjuje na minimalno 15 milijuna kuna godišnje na premijama, a uz puno šire pokriće šteta od danas dostupnog”, navode u Ministarstvu.

Pripremu za natječaj objedinjene javne nabave za osiguranje još je u svibnju prošle godine osmislilo Povjerenstvo KBC-a Zagreb te je prijedlog poslalo Ministarstvu. Potvrdio nam je to i Zlatko Giljević, donedavni sanacijski ravnatelj te bolnice. No, u listopadu 2014. iz Ministarstva je dobio dopis u kojem se tražila suglasnost da taj posao ubuduće radi samo Ministarstvo.

- Nisam dobio nikakvo obrazloženje razloga za tu promjenu ‘nadležnosti’ - rekao je Giljević i dodao da su već proveli, primjerice, objedinjenu nabavu za generičke lijekove za 42 bolnice i ostvarili uštedu od 60 posto, odnosno 128 milijuna kuna.

- I za to nikome nije palo napamet da pomisli na proviziju, jer baš zato su bolničke službe radile taj posao - rekao je Giljević.

Projektom objedinjene nabave bivšeg ministra Rajka Ostojića, koju je vodilo devet bolnica i HZZO, ostvarena je ušteda od oko pola milijarde kuna bez plaćanja provizija, pa nije baš jasno zašto se mijenja praksa nauštrb zdravstvenog poračuna.

Bez zakonske prepreke

U Ministarstvu tvrde da je Gras Savoye analizirao tržište i predložio rješenje bez ikakva troška za Ministarstvo.

- Posrednik u osiguranju usluge naplaćuje od osiguravajuće kuće koja pobijedi na natječaju. Glede tumačenja Ministarstva gospodarstva od 13. travnja 2012. propisano je da prije početka postupka javne nabave naručitelj smije tražiti ili prihvatiti savjet gospodarskog subjekta koji se može iskoristiti u izradi dokumentacije, ali takav savjet ne smije imati učinak ograničenja tržišnog natjecanja i diskriminacije - navode u Ministarstvu.

Ali, naš izvor blizak Ministarstvu zdravlja kaže da se u tom tumačenju također navodi da savjetovanje ne smije ograničiti tržišno natjecanje i dovesti do diskriminacije.

- Mogli su se, primjerice, savjetovati s osiguravateljskim kućama koje su se ujedno i natjecale - kaže naš izvor te dodaje da se tumačenje Ministarstva gospodarstva ne odnosi na angažiranje posrednika. Angažiranje u ovom slučaju nije bilo nužno.

Isto tako Ministarstvo je moglo, primjerice, nekoga poslati na edukaciju o osiguranjima te jeftinije riješiti taj problem.

U Ministarstvu kažu da nisu raspisali javni natječaj jer se za posrednika u osiguranju ne izdvajaju proračunska sredstva.

- Nema zakonske prepreke da naručitelji bez provedbe postupka javne nabave sukladno Zakonu angažiraju ovlaštenog posrednika u osiguranju - kažu u Ministarstvu.

Nula kuna

Iz tvrtke Gras Savoye Croatia jučer su poslali rekaciju u kojoj kažu da u Hrvatskoj imaju pet zaposlenika te da su u većinskom vlasništvu francuskog Gras Savoye.

“Ekspertiza Gras Savoye Croatia u pripremi javnog natječaja doprinijela je postizanju procijenjene uštede na poslu osiguranja 42 zdravstvene ustanove od minimalno 15 milijuna kuna na visini premija, i to uz znatno proširenje pokrića šteta od onog kakvo postoji danas”, navode u dopisu iz Vojkovićeve tvrtke. Dodaju da njihova usluga nije ni mogla biti predmetom javne nabave jer ne uključuje nikakvu financijsku obvezu Ministarstva. “Drugim riječima, to je porezne obveznike koštalo nula kuna”, tvrde u dopisu. Međutim, država će to ipak neizravno platiti jer će osiguravatelji u ponudu ukalkulirati iznos provizije.

HDZ: nemaju reference o stručnosti za ovaj posao

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji HDZ-a govorilo se o tom poslu, a Pavo Kostopeč upozorio je kako je nedopustivo da Varga sam, bez javnog natječaja, odabire posrednika o čijoj stručnosti u osiguranju bolnica nema nikakvog dokaza. Dodao je kako bi tim ugovorima Varga osigurao bolnice od svega i svačega, ali je izostavio najvažniji dio da hrvatsko zdravstvo osigura od samog Siniše Varge. “Kakva god bila premija, bila bi premala za sve loše što je Varga učinio, a bojimo se da najgore tek dolazi”, zaključio je Kostopeč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:03