O ZDRAVSTVU I REFORMAMA

MINISTAR VARGA 'S Glogoškim surađujem odlično, imam empatiju prema bolesnom čovjeku'

 Neja Markičević/CROPIX

Ministar zdravlja Siniša Varga u utorak navečer gostujući u emisiji Veto na Jabuci TV komentirao je podatke Hrvatske liječničke komore prema kojima je dozvolu za odlazak za rad u inozemstvo zatražilo 400 liječnika, a otišlo ih je 120.

- Mi smo tu debelo ispod prosjeka od ulaska u EU, ali svaki doktor, svaki medicinski djelatnik nam je važan. Nemam još podatak koliko ih se vratilo, no osobno znam trojicu koja su bila vani i došla natrag u Hrvatsku - rekao je ministar Varga.

Što se tiče smanjenja liste čekanja Varga je rekao kako je Program plus u potpunosti uspio.

- U Osijeku se na kolonospiju, pregled debelog crijeva i još neke pretrage čeka samo jedan dan. U Splitu se rade tako veliki pothvati da se u jednom danu napravi i do 42 operativna zahvata. Cijeli bolnički sustav se pokrenuo ovim programom i liste čekanja drastično padaju. Negdje se one režu boljim reorganiziranjem radnog vremena, a negdje prekovremenim radom srijedom popodne i subotom. Ali do sada je svaki sat prekovremenog uredno isplaćen - rekao je Varga i najavio da rješavanjem liste čekanja će ponovno dozvoliti doktorima da ujutro rade u bolnicama, a popodne u privatnim ordinacijama. Osim listi čekanja kao veliku reformu u ovoj godini najavio je i rješavanje pitanja Dječje bolnice Klaićeve.

Tijekom Uskrsa ministar je boravio je u SAD-u u obilasku veteranskih bolnica. Osim one koje je otvorio u Zaboku, u srijedu otvara onu u Kninu, do kraja mjeseca i u Vukovaru.

- Puno smo sitnica naučili kojih u literaturi nema. Po uzoru na bolnicu u Chicagu, veteranska bolnica u Kninu biti će i vojna bolnica. Bolnica u Zaboku je pokazala da je pun pogodak - rekao je Varga koji tvrdi da nije požalio što je tu bolnicu otvorio upravo s Đurom Glogoškim.

- Ja kao zdravstveni radnik imam empatiju prema bolesnom čovjeku. Ne ulazim u politiku, smatram da Predrag Matić radi odličan posao kao ministar, a i kao branitelj zna koje su njihove potrebe. Zamjerke koje imaju prema njemu prepuštam političkoj sferi, a na meni je da svima osiguram zdravstvenu zaštitu – kazao je Varga uz komentar kako s Glogoškim ima odličnu suradnju.

U razgovoru je ministar potvrdio i kako će Hrvatska na jesen imati legaliziranu uporabu indijske konoplje u medicinske svrhe.

- Naše povjerenstvo po tom pitanju radi vrlo aktivno i već su na trećem od devet potrebnih koraka. Sada kreće i suradnja s policijom da se to makne s liste opojnih droga i moramo usuglasiti model. Očekujem da u ranu jesen, u rujnu ili najkasnije u listopadu to bude izglasano u Saboru - rekao je Varga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:01