TOMISLAV ĆORIĆ

MINISTAR ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE 'Ne odustajemo od ugradnje razdjelnika. Otkup Ine prodajom udjela u HEP-u? Sazrele su neke druge ideje...'

 CROPIX

Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je rekao da se neće odustati od ugradnje razdjelnika.

- Još jedan od poblema koji su slučajno došli i do ove Vlade, odnosno do mene kao ministra. Prema informacijama s kojima raspolažem oko 102.000 kućanstava ima ugrađene razdjelnike. 50-ak tisuća kućanstava nema ugrađene razdjelnike. Želim naglasiti da ne postoje nedvojbeni dokazi o štetnosti, odnosno o negativnim posljedicama ugradnje razdjelnika. Rješenje ovog problema vidimo u izmjenama i dopunama zakona o toplinskoj energiji i pravilnika kojima ćemo urediti ovo pitanje, tehniku ugradnje, kontrole i niza drugih pitanja po pitanju razdjelnika. Koncept ugradnje razdjelnika nije koncept od kojeg se u ovom trenutku odustalo - kazao je ministar Čorić.

Pojasnio je i što se događa s prije godinu dana najavljenim otkupom Ine.

- U pripremi smo dokumentacije koju ćemo zatražiti od potencijalnih konzultanata da izađu s prijedlozima pred RH. Od njih očekujemo pomoć u procjeni vrijednosti Ine kao kompanije čije dionice želimo otkupiti od mađarskog MOL-a i pomoć u pronalasku novog strateškog partnera.

Odabir će biti utemeljen na planovima koje taj strateški partner ima za Inu kao kompaniju u kojoj želimo promicati prije svega njezinu vertikalnu integriranost i njezino istraživanje - kazao je ministar Ćorić te naglasio kako ne treba povezivati prodaju dionica HEP-a kao rješenje za otkup Ine.

- U jednoj fazi promišljalo se kako isfinancirati, ne povećanjem javnog duga, otkup dionica Ine od mađarskog MOL-a. S vremenom su dozrele neke druge ideje i iznalazak strateškog partnera, posebice u kontekstu činjenice da je energetska pozicija Hrvatske u kontekstu cijele EU sve kompleksnija i mislimo da će Ina puno bolje funkcionirati uz potencijalnog strateškog partnera - zaključio je za Dnevnik Nove TV ministar Tomislav Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:14