TOMISLAV ĆORIĆ

MINISTAR ZAŠTITE OKOLIŠA O ONEČIŠĆENOM ZRAKU 'Zabrinut sam, ali to je nešto što se događa svake godine. Kao ministar tu ne mogu ništa...'

Tomislav Ćorić
 Željko Puhovski / CROPIX

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog loše kvalitete zraka koja je pogodila dijelove Zagreba, istaknuvši kako se kratkoročno po tom pitanju ne može napraviti ništa.

"Jesam li zabrinut, jesam, ali to je nešto što se događa iz godine u godinu. Loše atmosferske prilike u kombinaciji s činjenicom da smo usred ogrjevne sezone. Čitav niz ložišta na biomasu, transport, sve to utječe na činjenicu da kvaliteta zraka nije najbolja, odnosno da je loša u ovom trenutku", izjavio je Ćorić uoči sjednice Vlade.

Ustvrdio je da je javnost o lošoj kvaliteti zraka na vrijeme obaviještena.

Ništa izvan godišnjih gabarita

"Ovo nije ništa što je van standardnih godišnjih gabarita, jednostavno imate određen broj dana tijekom godine kada imamo maglu i atmosferske prilike takve da i zima i ogrjevna sezona utječu na to da je količina i koncentracija PM10 čestica iznad graničnih vrijednosti", rekao je Ćorić.

Dodao je kako po tom pitanju kao ministar zaštite okoliša ne može ništa. "Kako možemo svi dugoročno nešto napraviti? Možemo prijeći na električna vozila i tako da prijeđemo na ogrjev, odnosno goriva koja ne proizvode onečišćenje", dodao je.

Napomenuo je je kako je od energije koju trošimo čak 30 posto iz obnovljivih izvora energije. "Mi smo tu daleko iznad europskog prosjeka", naglasio je Ćorić.

Nije precizirao kada će javnost znati gdje će Hrvatska skladištiti svoj nuklearni otpad iz Nuklearne elektrane Krško. "U narednom razdoblju, a ovo je treća revizija, riječ je o tehničkim detaljima, o pitanjima koja su dogovorena i usklađena između hrvatske i slovenske strane i tu nema prijepora", rekao je ministar.

Dodatni razgovori sa Slovenijom oko otpada iz NE Krško

Dogovor hrvatske i slovenske strane po pitanju zajedničkog odlaganja na području Vrbine u Sloveniji nije urodio plodom, a Čorić kaže kako su spremni ići u smjeru alternativnog rješenja.

"Otvorit ćemo mogućnost dodatnih razgovora sa slovenskom stranom u narednom razdoblju", dodao je.

Kratko je komentirao kako nije do kasno u noć gledao saborsku rasrpavu o opozivu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, ističući da će HDZ nakon svojih unutarstranačkih izbora "izaći samo jači". "Vidim iz medijskih najava da će izbori biti u redovnom roku, trenutak raspisivanja je nebitan", zaključio je Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 22:03