JE LI TO JEDINO RJEŠENJE?

MINISTAR ZAUSTAVIO KREŠIMIRA KUČKA Oleg Butković Upravi CA: Nemojte prodavati slotove na Heathrowu

Konačna odluka bit će donesena idući tjedan na sastanku ministra za državnu imovinu Gorana Marića, ministra prometa i šefa Uprave CA
 HANZA MEDIA

Ministar prometa Oleg Butković, kao predstavnik vlasnika Croatia Airlinesa, zatražio je od predsjednika Uprave tvrtke Krešimira Kučka da zaustavi proces prodaje slotova na londonskom aerodromu Heathrow, doznaje Jutarnji list.

Prije prodaje slotova Butković će zajedno s ministrom za državnu imovinu Goranom Marićem razgovarati s Kučkom kako bi utvrdili je li prodaja slotova jedino rješenje za gubitke koje Croatia Airlines ima na liniji Zagreb - London. Kako neslužbeno doznajemo, sastanak će se održati početkom sljedećeg tjedna, nakon čega će biti donesena konačna odluka o slotovima.

Restrukturiranje

Krešimir Kučko nedavno je u razgovoru za Jutarnji list pojasnio da je prodaja slotova na londonskom aerodromu ekonomska odluka i jedna od mjera iz programa restrukturiranja koja je donesena još 2013. godine. Odluku o prodaji odobrio je i Nadzorni odbor kompanije. Prema njegovim riječima, prestankom letenja na Heathrow kompanija zaustavlja kontinuirano stvaranje gubitaka na toj liniji.

Nekonkurentni

Od 2002. do danas na toj liniji kompanija je izgubila 37,5 milijuna eura. Iako je popunjenost aviona na toj liniji jako dobra, Croatia Airlines samo je prošle godine izgubila milijun eura, što je puno manje nego prošlih godina, ali manji gubitak od toga nije moguć, istaknuo je Kučko. On tvrdi da se Croatia Airlines jednostavno ne može natjecati s British Airwaysom na toj liniji, kojemu je to fider linija i kojemu financijski učinci na takvoj liniji nisu primarni. Naime, Croatia Airlines leti jedino na liniji Zagreb - London, a British Airways putnike iz Zagreba prevozi do Londona i dalje prema Sjedinjenim Američkim Državama. Gubitak koji ostvaruju na liniji do Londona pokrivaju dobitkom na letu do SAD-a.

S druge strane, razumljiv je interes vlasnika da dobije sve informacije o svojoj imovini i njegova želja da utvrdi isplati li ju se sačuvati ili ne. Stoga je dobro da predstavnici vlasnika razgovaraju s predsjednicima Uprave o sudbini državne imovine, ali u konačnici neće biti dobro ako politički razlozi nadjačaju ekonomske pri donošenju konačne odluke. U ovom slučaju, o slotovima na londonskom aerodromu. Kako doznajemo, ovo će biti prvi razgovor ministra Butkovića s Upravom tvrtke nakon najave sprodaje slotova. Prema nekim neslužbenim informacijama, rezultat je to pritiska javnosti. No, pojedini naši sugovornici naglašavaju da je vrijednost tih slotova predimenzionirana i da će se mnogi iznenaditi kolika je zapravo njihova vrijednost te se zalažu da se cijelom problemu pristupi isključivo s ekonomskog stajališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:36