REFORMA ZDRAVSTVA

MINISTAR ZDRAVLJA DARIO NAKIĆ OBJASNIO ŠTO ZNAČI NADSTANDARD 'Tko želi bolji kuk, otići će u privatnu kliniku u Švicarsku'

'Nisam protiv da dođu ljudi iz regije da popunimo mjesta, jer imate mjesta koja nisu atraktivna. Tko će vam ići raditi u Donji Lapac?', kazao je ministar zdravlja Dario Nakić
 Dragan Matić/EPH

Ukidanjem programa plus, a posebno programa 72 sata za onkološke bolesnike, ministar zdravlja Dario Nakić izazvao je pravu pobunu pacijenata koji su njegove poteze doživjeli kao gubitak sigurnosti da će biti pravodobno liječeni. On sam to ne priznaje jer iza kritika, kaže, ne stoje pacijenti, već udruge koje podržava nepoznat broj ljudi, piše Novi List.

– Nisam izazvao pobunu pacijenata, već nerazumijevanje jedne udruge. Ukinuo sam nešto što nije ni postojalo, osim u jednoj ustanovi. Dapače, sam sam prije nego što je taj program krenuo, dijagnosticirao maligne bolesti kod pacijenata, dogovarao daljnji način liječenja i uopće ne mislim da sam štetio pacijentu ako sam dogovorio operaciju nakon sedam dana. Osim potrebe da se uzbunjuju pacijenti, u javnosti se stvara unezvjerena slika, a za to nema razloga. Pozivam javnost da se vodimo stručnim smjernicama, kazao je Nakić za Novi list.

O popravljanju prihoda zdravstva naplatom nadstandarda, Nakić je kazao kako to nije gotova stvar, pošto Most smatra da treba razmotriti je li nadstandard potreban u ovom trenutku.

- Razgovaramo o mogućnostima koje nas u perspektivi čekaju. Neke osnove smo međusobno raspravili, naravno da ćemo još razgovarati da to jasno definiramo i vidimo što bi moglo ući u nadstandard, a što ne bi. I sad imate nadstandard, ljude koji odu u privatne klinike i ugrade titansku endoprotezu. Ako se pacijentu da mogućnost da to obavi u bolnici uz nadoplatu ili osiguranje koje to pokriva kako bi taj novac ušao u zdravstveni sustav, što je tu loše? - komentirao je ministar i ustvrdio kako nije istina da prvi put u javno zdravstvo uvodi razliku između onih koji mogu platiti bolju uslugu i onih koji to ne mogu.

– Mi već sad imamo u društvu tu razliku - kazao je i napomenuo kako će prikupiti novac od bogatih kako bi povećali prihode i kako bi kvaliteta usluge prema pacijentima bila što veća.

- Sustav bi krahirao kad bi došli u situaciju da netko ne može dobiti pace maker jer je iz Ličkog Osika ili Iloka. Onda pada sustav, i ništa ne znače zlatni satovi. Naša je dužnost što više povećati kvalitetu postojećeg sustava zdravstva.

Ministar Nakić komentirao je pitanje o socijalnoj osjetljivosti, pošto svi pacijenti žele primjerice bolji kuk, no mnogi za to nemaju novca.

- Ponovo ću karikirati. Tko želi bolji kuk, otići će u Švicarsku, u privatnu kliniku, i to napraviti - kazao je u intervjuu za Novi List.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:11