VILI BEROŠ

MINISTAR ZDRAVSTVA O POBAČAJU 'Osobno nemam nikakav problem s time. Novi zakon? Krenut ćemo ga pisati kada dobijemo signal'

Vili Beroš
 Tomislav Kristo / CROPIX

O epidemiji koronavirusa, ali i o zakonu o pobačaju govorio je za N1 ministar zdravstva Vili Beroš.

Kada je riječ o koronavirusu, Beroš kaže da je potreban oprez s obzirom na to da se radi o novoj bolesti, no očekuje da bi epidemija trebala jenjavati u roku od 2-3 mjeseca.

- Ukoliko bude sličnosti s ranijim sličnim epidemijama, ona bi u roku od dva do tri mjeseca trebala jenjavati. Međutim, to je upitno, stoga trebamo biti pripravni, rekao je u emisiji Pressing i dodao da je Hrvatska spremna.

- Pokrenut je krizni stožer Ministarstva zdravstva, odnosno njegova ekspertna skupina koja se sastaje već duže vrijeme i dala je detaljne upute prilagođene ovoj vrsti virusa. Važe za sve službe koje djeluju u detekciji putnika koji nam dolaze iz zaraženih područja svijeta, kaže ministar Beroš.

O zdravstvenim mjerama, kada je riječ o koronavirusu, Beroš će u četvrtak u Bruxellesu razgovarati s ministrima zdravstva Europske unije.

- Tijekom prošlog vikenda razgovarao sam s 24 ministra zemalja članica Europske unije, od njih samo Talijani i Francuzi tražili su zasjedanje izvanrednog vijeća. U ovom trenutku u Europi ima 43 zaražene osobe, nema smrtnih slučajeva. Ako bismo to komparirali sa stanjem gripe, ima puno više oboljelih i smrti od gripe, rekao je Beroš.

Ministar dodaje i da su svi spremniji i promišljeniji zbog histerije koja je oko koronavirusa nastala u medijima. Pozitivno je i to što se znanstvena zajednica angažirala na izradi lijeka.

Ministar zdravstva se osvrnuo i na pitanje pobačaja.

- Osobno nemam nikakav problem s time. Imamo zakon koji je stupio na snagu 1988. godine. Potrebno je naglasiti da taj zakon nije restriktivan, dapače. Međutim, mi nismo u nekakvom pravnom vakuumu da bismo žurili izraditi zakon. S druge strane, postojao je rok koji nije ispoštovan jer je to doista dilema koja postoji. Međutim, iz rješenja Ustavnoga suda može se iščitati da je većina otvorenih pitanja predefinirana, rekao je Beroš za N1, dodavši da prijedlog SDP-a nije stigao detaljno pročitati jer se bavio situacijom s koronavirusom.

Kada je riječ o uvođenju zakonski obaveznog savjetovanja za žene koje se odluče na pobačaj, Beroš kaže:

- Mislim da to rješenje postoji u mnogim europskim zemljama i da nije loše kao ideja. Povjerenstvo trenutno, zbog svega ostaloga, nije bilo aktivno, međutim, kada dobijemo signal da trebamo početi raditi na izradi toga zakona, mislim da neće biti problema, rekao je Beroš i dodao da je on skloniji oštrijim rezovima i postupcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:14