KORONAVIRUS.HR

MINISTAR ZDRAVSTVA PUNIH SAT VREMENA ODGOVARAO NA PITANJA GRAĐANA Beroš dao svoju procjenu kada bi pandemija mogla utihnuti: Sve se može promijeniti

 
 Screenshot FB

Na Facebook stranici Koronavirus.hr, službenoj stranici Vlade na kojoj se objavljuju informacije o koronavirusu, ministar zdravstva Vili Beroš odgovarao je na pitanja građana punih sat vremena.

Pitanja o koronavirusu mogli su postaviti svi građani na Facebook stranici Koronavirus.hr.

Na početku je ministar upitan kada će u ljekarnama biti zaštitnih maski?

- U prvom redu važno je da zaštitnu opremu imaju zdravstveni djelatnici, pokranični policajci, inspektori, a tih maski imamo dovoljno. Intenzivno se raspravlja o nabavi dodatnih zaštitnih maski.

Imamo li dovoljno respiratora?

- Imamo 500 stacionarnih respiratora i 300 mobilnih respiratora. Dakle, imamo 800 respiratora i taj kapacitet je znatan i velik. Na nivou čitave EU je pokrenuta javna nabava koja će nam omogućiti nabavu dodatnih respiratora.

Pooštravanje mjera putovanja trajektom?

- Gledajući trenutačnu epidemiološku situacija, ona je dobra. Mi kao ministarstvo ili Stožer ne donosimo samostalno odluke. U ovom trenutku to nije izgledno, ali to se može promijeniti.

Djeca spadaju u najmanje rizičnu skupinu. Može li se to promijeniti pa da mlađi postanu izloženiji virusu?

- U ovom trenutku nema nikakvih elemenata koji bi vodili u tom pravcu.

Koja je cijena testova i odakle ih nabavljamo?

- To vam ne mogu odgovoriti, ali najbitnije je da ih imamo dovoljno.

Rezultati testiranja u Zagrebu pokazuju da je zaraženo čak 10 posto testiranih. Jesu li oni pribrojani ukupnom broju zaraženih?

- Svi pozitivno testirani na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ su pribrojani ukupnom broju. Činjenica je da je oko 10 posto testiranih pozitivno, a tome je tako jer se ondje šalju selekcionirani pacijenti iz Klinike za infektivne bolesti.

Moraju li hrvatski profesionalni vozači u samoizolaciju po povratku u Hrvatsku?

- Da. To je sada propisan tijek robe, kamiona i vozača koji regulira da će roba biti dostavljena, ali i da neće doći do širenja zaraze.

Ministar Beroš dobio je mnoštvo pohvala za svoj rad.

- Svatko od nas radi svoj posao, a ja radim onaj posao za koji me izabrao Hrvatski sabor i premijer Plenković.

Zašto se testiranja obavljaju samo u Zagrebu?

- Temeljem inicijative lokalnih epidemiologa, pokreće se slično testiranju u Splitu, Osijeku i Rijeci. Ali, s obzirom da se radi o složenom testiranju, važno nam je da imamo vjerodostojne rezultate. Na tržištu se pojavljuje nekoliko nevjerodostojnih testova i ne preporučujem njihovo korištenje.

- Potrošnja testova mora biti racionalna jer mi ne znamo koliko će ova epidemija trajati i moramo ih imati dovoljno.

Koliko će trajati pandemija?

- Nemoguće je to predvidjeti. Ono što je obećavajuće jest da epidemija u Kini jenjava. Svaka pandemija ima uzlaznu fazu, vrhunac i onda počne jenjavati. Ja se nadam da će do lipnja ili srpnja oslabiti. Ali, sve se može promijeniti.

Kako razlikovati simptome koronavirusa, gripe i obične prehlade?

- U početku je nemoguće razlikovati. Prvo što će vas epidemiolog će vas pitati jeste li bili u inozemstvu ili ste imali kontakt s nekim zaraženim. No, u početku nema nekih velikih razlika između virusne prehlade, gripe i koronavirusa.

Ići van ili ne?

- Poželjno je biti na zraku, ali nikako ne u većim grupama od 5 i pridržavajući se socijalne distanciranosti. Jako je dobro biti na zraku, ali nikako ne na igralištu punom djece ili igrajući picigin.

Koliko je dug životni put virusa na otvorenom?

- Oni mogu živjeti ako dođu do naše stanice i ondje se razvijaju. Oni van žive stanice ne može živjeti duže od dva-tri dana, a neki smatraju da ovaj virus van stanice može živjeti maksimalno pet ili šest dana.

Koja je četvrta faza borbe protiv koronavirusa?

- Karantena pojedinih područja. Ako do toga i dođe, to neće biti nešto posebno ograničavajuće jer mi moramo naći balans između ove situacije i ostalih životnih potreba.

Što ako se vozimo na posao javnim prijevozom, a živimo sa starijom osobom?

- Kako je važno ponašanje u javnom prijevozu, tako je još važnije ponašanje kod kuće. Dakle, distanca, pranje ruku...

Što je opasnije - gripa ili koronavirus?

- Gripa je isto virusna bolest, ali je prisutna stoljećima i mi smo razvili određen imunitet. Ona se razvija, ali naš imunitet koji smo prilagodili nam pomaže u borbi s njom. Pitanje je kad bi se gripa pustila u populaciju koja nema nikakav imunitet, možda bi smrtnost i bila veća nego od koronavirusa.

Zašto se mjere nisu provele prije dva ili tri tjedna i možete li tvrditi da su donesene na vrijeme?

- Mogu odgovorno tvrditi da su mjere donesene u adekvatan trenutak jer naša epidemiološka slika je zasad zadovoljavajuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:27