ZDRAVSTVENI RADNICI

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio intenziviranje cijepljenja radnika u zdravstvenom sektoru

"Naša zadaća je osigurati uvjete za ostvarenje prava svakog bolesnika na sigurno liječenje", rekao je Beroš.
Vili Beroš
 Ranko Suvar/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade koja se održala u četvrtak, najavljuje intenziviranje cijepljenja među zdravstvenim radnicima, prenosi HINA.

Trenutno je cijepljeno 71 posto radnika u tom sektoru, a najviše je cijepljenih medicinskih sestara.

"U odnosu na tjedan ranije udio necijepljenih smanjio se za 2,4 posto, a najviše cijepljenih bilježi se među medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima i to za 2,8 posto. Ovim ne ugrožavamo ničija prava već upravo suprotno. Naša zadaća je osigurati uvjete za ostvarenje prava svakog bolesnika na sigurno liječenje", rekao je Beroš.

Ministar je pohvalio ustanove na provedbi primjene covid potvrda u bolnicama, a državna tajnica Ministarstva unutarnjiih poslova Irena Petrijevčanin naglasila je kako EU digitalna potvda izdana temeljem brzog antigenskog testa vrijedi 48 sati, a ona temeljem PCR testa vrijedi 72 sata.

Potvrda na osnovu preboljenja covida-19 vrijedi 180 dana, dok za cijepljene vrijedi čak 365 dana.

U povodu današnjeg Nacionalnog dana bvorbe protiv raka dojke, Beroš poručuje da su preventivni programi nastavljeni i tijekom pandemije, iako 10 posto manje. Ministarstvo zdravstva osnovalo je Povjerenstvo za praćenje liječenja u području onkologije radi odgovora na izazove u postcovid razdoblju, a s radom je započela i Radna skupina za izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti zadužena za donošenje novih rješenja u dostupnosti zadravstvene zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2022 09:21