OTVORENI NATJEČAJI

MINISTARSTVA ZAPOŠLJAVAJU ČAK 326 NOVIH LJUDI Traže se inspektori, savjetnici, prevoditelji, stručnjaci za žičare... Svi će dobiti ugovore za stalno

 Tomislav Krišto / CROPIX

U prosincu prošle godine razna su ministarstva raspisala natječaje za 326 novih državnih službenika koji će, po njihovom okončanju u siječnju ove godine, zasjesti u slobodne fotelje unutar državne uprave, i to u radnom odnosu na neodređeno vrijeme.

Najviše se novih radnih mjesta, prema podacima iz Narodnih novina, otvorilo unutar Ministarstva financija, odnosno Carinske i Porezne uprave.

Traže i inspektore

Ova druga trenutno zapošljava 69 službenika, među kojima najviše upravnih savjetnika i referenata, nešto poreznika po ispostavama, par financijskih i drugih inspektora kao i jednog prevoditelja s engleskog i njemačkog jezika za ured ravnatelja.

U Carinskoj upravi će istovremeno na neodređeno vrijeme zaposliti 37 novih službenika, od čega najviše carinika po carinskim uredima diljem zemlje, dok će dva upravna referenta završiti u središnjem uredu te Područnom carinskom uredu Zagreb.

Tome treba još pribrojiti 14 novih radnika koji dolaze direktno u Ministarstvo financija - traže se stručni suradnici, savjetnici i viši inspektori - čime će broj zaposlenih u sustavu državnih financija narasti za 120 novih stalnih djelatnika.

Drugo tijelo državne uprave po broju slobodnih radnih mjesta je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje kroz tri raspisana natječaja traži 55 novih radnika.

I u ovom sustavu nedostaje svega: od djelatnika stručnih za inspekciju sigurnosti cesta i prometa, preko službe za željeznički promet i žičare, sektora za pomorce, lučkih kapetanija pa sve do službe za planiranje i izvršavanje proračuna ili glavnog tajništva.

A nakon što je u listopadu prošle godine ministar branitelja Tomo Medved raspisao natječaj za 50 novih djelatnika, 29. prosincu otvorio je još jedan natječaj za 28 službenika.

Medvedu tako nedostaje jedan stručni referent u sektoru za normativnu djelatnost, mnoštvo stručnih savjetnika i suradnika, ali najviše njih, točnije 22 službenika, završit će u Upravi za psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć.

Nove suradnike zatražio si je i ministar državne imovine Goran Marić koji natječajem traži 19 novih službenika.

Uzaludna aplikacija

Jedan izvršitelj završit će u Glavnom tajništvu, jedan odlazi na radno mjesto u Upravu za nekretnine, novi radnici traže se i za službu za zemljišta, službu za poslovne prostore, upravu za trgovačka društva i razne druge dijelove ministarstva.

Zanimljivo je pritom kako sektor državne uprave slobodna radna mjesta u sustavu ne uspijeva pokriti metodom premještaja unutar državne službe za čiju su potrebu razvili čak i posebnu aplikaciju Circa. Prema podacima na stranicama Ministarstva uprave, ona služi za “poticanje mobilnosti službenika u javnoj upravi”, a uspostavljena je u svrhu racionalnijeg upravljanja ljudskim resursima.

Ipak, prema podacima koje smo primili iz Ministarstva uprave, kroz tu je aplikaciju tijekom cijele 2017. godine želju za premještajem izrazilo samo 12 od 60 tisuća državnih službenika - dakle njih samo 0,02 posto.

Iz Ministarstva poručuju kako to nipošto nisu svi premještaji jer se dobar dio njih obavi mimo Ministarstva uprave, no čini se kako aplikacija, kao i sustav premještaja unutar državne službe u svrhu popunjavanja slobodnih radnih mjesta, baš i nisu urodili plodom.

“Sporazum o premještaju iz jednog državnog tijela u drugo sklapaju čelnici ta dva tijela, a u postupku ne sudjeluje Ministarstvo uprave jer se zainteresirani obraćaju izravno tijelima te su Ministarstvu uprave dostupni samo podaci o iskazanom interesu službenika putem aplikacije Circa. Skrećemo pozornost da Zakon o državnim službenicima, osim premještaja iz jednog tijela u drugo, predviđa i mogućnost premještaja s jednog radnog mjesta na drugo unutar istog tijela, kao i premještaj na zahtjev službenika.

U prvom slučaju odluku o tome donosi čelnik tijela zbog potrebe službe, a u drugom slučaju popunjavanje radnog mjesta treba biti predviđeno planom ili se može odobriti zbog zdravstvenih ili obiteljskih razloga”, stoji u odgovoru Ministarstva uprave.

Bez rezultata

Možda je baš iz tog razloga javni natječaj raspisalo i samo Ministarstvo uprave: traže osam novih stručnih suradnika, savjetnika i referenata, a i oni će svi, kao i preostalih 318 novih činovnika, biti zaposleni u stalni radni odnos.

Natječaji su raspisani samo tri mjeseca nakon što je ministar uprave Lovro Kuščević najavio kako očekuje da će se broj državnih službenika, zbog informatizacije birokratskih procesa kroz sustav e-građani, kroz sljedećih pet godina značajno rasteretiti, ali i smanjiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2022 05:08