StoryEditor
POSLUJU BEZ ODOBRENJA

MINISTARSTVO FINANCIJA OBJAVILO RAT ILEGALNIM KREDITIMA 'Prijavite sumnjive oglase, a naši inspektori promptno će reagirati'

 Dragan Matić / CROPIX

Slijedom medijskih napisa o tzv. kreditnim uredima koji posluju bez odobrenja za rad i prevarenim građanima, Ministarstvo financija pozvalo je danas građane da prijave sve sumnjive pojave poput zalijepljenih oglasa za brzo odobravanje kredita i zajmova, a na svaku prijavu nadzorne službe toga ministarstva promptno će reagirati.

U svom današnjem priopćenju, Ministarstvo obavještava da od 19. listopada 2012. godine, odnosno od stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, svi pružatelji usluga potrošačkog kreditiranja, kao i posrednici pri pružanju takvih usluga moraju posjedovati odobrenje za rad izdano od Ministarstva financija, HNB-a (za kreditne institucije) ili HANFA-e (za leasing društva).

Odmah po stupanju na snagu toga Zakona, izvršena je kontrola eventualnog nastavka djelovanja tzv. kreditnih ureda i drugih trgovačkih društava koja su djelovala bez odobrenja. Inspekcijskim nadzorom nad 100 takvih društava utvrđeno je da su zatvorena/prestala s poslovanjem te je od Trgovačkog suda zatraženo njihovo brisanje iz Sudskog registra.

„Građane i dalje pozivamo da se prije sklapanja ugovora o kreditu dobro informiraju posjeduje li navedena institucija odobrenje za rad te da Ministarstvu financija prijave sve sumnjive pojave poput zalijepljenih oglasa za brzo odobravanje kredita i zajmova i sl. Na svaku prijavu, nadzorne službe Ministarstva financija promptno će reagirati“, stoji u priopćenju Ministarstva.

Popis svih imatelja odobrenja Ministarstva financija za pružanje usluga potrošačkog kreditiranja, kao i posredovanja pri pružanju tih usluga može se naći na internet stranici: http://www.mfin.hr/hr/potrosacko-kreditiranje .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 03:41