OBJAVILI PRIOPĆENJE

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA O GRBINOVIM TVRDNJAMA 'Lex Agrokor su pisali stručnjaci iz dva ministarstva, nikakvi konzultanti'

 Goran Mehkek / Hanza Media

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odbacilo je kao neistinite tvrdnje zastupnika Socijaldemokratske partije Peđe Grbina koji je, pozvavši se na medijske napise, rekao da je u pisanju 'lex Agrokor' bilo navodno uključeno odvjetničko društvo povezano s VTB bankom, jednim od najvećih kreditora Agrokora, a što bi bio sukob interesa.

"Današnje tvrdnje izrečene u javnosti neistinite su i zlonamjerne", stoji u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

Kao što je pri predstavljanju Prijedloga zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH rekla potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, navodi se, na izradi Prijedloga tog zakona radili su stručnjaci Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i stručnjaci Ministarstva pravosuđa.

"Ministarstva na izradi Zakona nisu angažirala ni domaće niti strane konzultante, već je kroz dulje razdoblje u različitim fazama izrade zakona o određenim zakonskim rješenjima zatraženo mišljenje više vanjskih pravnih i financijskih stručnjaka različitih područja ekspertize i specijalizacije", stoji u priopćenju.

Ministarstvo tvrdi da nitko od stručnjaka od kojih je zatražen savjet u procesu izrade prijedloga zakona nije bio honoriran.

Zakon je usvojen u Hrvatskom saboru, čemu je prethodila višesatna rasprava u kojoj se na sva pitanja vrlo otvoreno odgovaralo. U konačni tekst zakona, a temeljem saborske rasprave, ugrađeni su i amandmani pojedinih klubova zastupnika, dodaje se.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin zatražio je u četvrtak hitno očitovanje potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić o medijskim napisima prema kojima je u pisanju 'lex Agrokor' bilo navodno uključeno odvjetničko društvo povezano s VTB bankom, jednim od najvećih kreditora Agrokora.

"Danas su u hrvatskim medijima objavljene informacije po kojima je Zakon o izvanrednoj upravi, famozni 'lex Agrokor' nije pisan samo u Vladi već je pisan od strane jednog odvjetničkog društva i to ne bilo kojeg već onog za koji postoji indicija da je povezano sa VTB bankom, koja je jedan od najvećih kreditora Agrokora. Odlaskom Agrokora u stečaj njezini bi financijski interesi bili ugroženi. Stupanjem na snagu tog zakona onemogućeno je da Agrokor ode u stečaj", rekao je Grbin. Ukoliko su ti navodi točni, kaže SDP-ovac, radi se o sukobu interesa.

"Kako bi se dvojbe otklonile tražimo hitno očitovanje resora potpredsjednice Dalić s obzirom na njenu uključenost u slučaj i da je ona na sebe preuzela odgovornost za izradu zakona i tako isključila sve ostale. SDP traži odgovor na pitanje da li je istina da su u izradi 'lex Agrokor' angažirani vanjski suradnici, koji, jesu li povezani VTB bankom i drugim kreditorima Agrkora, jesu li bili plaćeni i koliko", rekao je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:54