POSTIGNUT DOGOVOR

Ministarstvo ipak popustilo, nastavnicima će biti plaćen rad na probnoj državnoj maturi: ‘Uspjeli smo!‘

Sindikat od listopada apelira na ministarstvo da plati rad 10-ak tisuća nastavnika na probnoj maturi koju će polagati 57 tisuća učenika

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama 

 Ranko Suvar/Cropix

Uspjeli smo, ipak se plaća, poručili su iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, nakon zadnjeg sastanka u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, na temu plaćanja rada nastavnika na poslovima provedbe probne mature.

Sindikat od listopada apelira na ministarstvo da plati dodatan rad 10-ak tisuća nastavnika na prvoj probnoj maturi, koju će od 15. ožujka do 15. travnja polagati oko 57 tisuća učenika. Cilj je pripremiti učenike za državnu maturu koju će u lipnju polagati po novim kurikulumima.

Iz Ministarstva su koncem prosinca poručili kako nema potrebe za dodatnim honoriranjem jer su poslovi nastavnika oko probne mature na određeni način već plaćeni, što je izazvalo bojkot među nastavnicima. U dijelu su škola odbili obavljati dodatan posao, što je dovelo do ideje da probne ispite ispravljaju učenici.

Predsjednica Sindikata Nada Lovrić ističe kako je napokon postignut dogovor, no ne i konačni iznosi.

"Digovor je da se po odluci ministra propiše novčana nagrada za one koji žele sudjelovati na poslovima probne mature. Za nastavnike koji ne žele sudjelovati, prisile neće biti. To nam je bitno jer dio nastavnika i uza sve novce ne može fizički stići odraditi probnu maturu", kaže Lovrić, čiji je sindikat zatražio za nastavnike, ispravljače testova, 20 kuna neto po testu, kao i nagrade za ispitne koordinatore i za dežurstva tijekom pisanja ispita.

image

VII gimnazija.

Damjan Tadic/Cropix

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), Vinko Filipović, u srijedu će u Ministarstvu predstaviti prijedlog koncepta naknada za nastavnike, po kojemu bi ispitni koordinatori dobivali iznos ovisno o broju učenika. Ocjenjivači bi primili iznos ovisno o složenosti ispita, a ne linearno, kao što to predlaže Sindikat. Koliki će biti iznosi, ovisi o dogovoru sindikata i predstavnika MZO.

U školama su prilično rezignirani ‘trakavicom‘.

"Ne znam što više može motivirati nastavnika na išta u probnoj maturi. Dok se daju pusti milijuni nekom nepoznatom pulskom poduzeću za testove, dotle se računa na empatiju i entuzijazam nastavnika, a sve kako bi se provjerili (ne)uspjesi naprasnog mijenjanja kurikuluma i ispitnih kataloga", komentira nastavnik zagrebačke IX. gimnazije, Tvrtko Pleić.

Mogućnost da učenici ispravljaju ispite umjesto nastavnika, što je načelno podržao NCVVO, naziva smiješnom idejom, s druge strane i napadom na struku iz same struke.

"To je perfidna devalvacija struke. Zašto onda ne bi maturanti držali nastavu osnovcima u suprotnoj smjeni? Jeftiniji su preko učeničkog ugovora, negoli nastavnici s odgovarajućim diplomama", kaže Pleić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:35