REAKCIJA

MINISTARSTVO KULTURE ODGOVARA NA OPTUŽBE 'Šefica Državnog arhiva sama je dala dopusnicu tvrtki Pismohrana'

'HDA je primjenjivao svoja interna pravila kojima je utvrđivao standarde i uvjete mimo važećih propisa', tvrde u Ministarstvu kulture
Zagreb, 100715. Vlatka Lemic, ravnateljica Hrvatskog drzavnog arhiva, fotografirana u prostorima arhiva.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

“Ministarstvo kulture nikada nije nikome sugeriralo niti bilo koga prisiljavalo da potpisuje dopusnice za rad privatnih spremišta za registraturno i arhivsko gradivo koje se čuva izvan arhiva. To je praksa koju je provodio Hrvatski državni arhiv, a što je nastavila i gđa Lemić u svom mandatu potpisavši dvije dopusnice, između ostaloga, upravo Pismohrani servis d.o.o. produživši im rad do 2016.”, tvrde u Ministarstvu kulture u svom reagiranju koje su nam poslali jučer zbog intervjua koji je Jutarnjem dala ravnateljica HDA-a Vlatka Lemić.

‘Mi smo bili prvi’

Napominju također da, prema njihovu mišljenju iz 2014., izdavanje dopusnica nema temelja u javnim ovlastima HDA i da su upravo oni pokrenuli postupak rješavanja problema smještaja arhivske građe.

“Do sada niti sama gđa Lemić nije znala koliko ima ili nema prostora, ali upravo zahvaljujući inicijativi Ministarstva te nalogu ministra Šipuša prikupljeni su podaci s terena prema kojima je evidentno da se rješenje ne može i neće moći izvesti preko noći”, poručuju iz Ministarstva.

Nadalje kažu da je HDA prekoračio svoje javne ovlasti dopuštajući privatnim fizičkim i pravnim osobama da obavljaju poslove arhivske službe, a ovlašten je samo za utvrđivanje prostornih uvjeta.

“Štoviše, HDA je primjenjivao svoja interna pravila kojima je utvrđivao standarde i uvjete mimo važećih propisa. Nije se stalo samo na tome već su se naplaćivale te iste dopusnice, edukacije zaposlenika, tražili uvjeti koje nemaju niti sami područni državni arhivi. Na taj način je HDA prikupio značajna sredstva i od tih istih trećih osoba, a prema izjavama nekih od njih riječ je o iznosima i preko 100.000 kuna po osobi”, kažu u Ministarstvu.

Promjena mišljenja

Za Vlatku Lemić kažu i to da je ona sama hvalila projekt ARHiNET, a sad kaže da je sporan i sumnjiv.

“Ne možemo se oteti dojmu da se mišljenje i stav gđe Lemić mijenja vremenom i to ne samo po pitanju ARHiNET-a nego i po pitanju nekih drugih stvari”, zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:00