ODVOJENE KOMEMORACIJE

Ministarstvo kulture oglasilo se o Jasenovcu: ‘Iznenađeni smo izjavama dr. Krausa...‘

Odbacujemo bilo kakve neutemeljene interpretacije epidemiološkim okvirom zadanog protokola, poručuju
Ognjen Kraus
 Dragan Matić/Cropix

Iz Ministarstva kulture poručili su u utorak kako odbacuju bilo kakve neutemeljene interpretacije epidemiološkim okvirom zadanog protokola vezanog za polaganja vijenaca u Jasenovcu, a sve dionike pozvali su da svojim neosnovanim optužbama ne pridonose nepotrebnim podjelama.

"Slijedom izjava pojedinih aktera vezano uz program polaganja vijenca na Spomen-području Jasenovac, odbacujemo bilo kakve neutemeljene interpretacije epidemiološkim okvirom zadanog protokola. Smatramo da je na taj dan važno prisjetiti se žrtava i zločina ustaškog režima", poručuje se u priopćenju Ministarstva kulture.

Sve dionike pozivaju da "svojim neosnovanim optužbama ne pridonose nepotrebnim podjelama na temi oko koje je potrebno jedinstvo i dužno iskazivanje pijeteta prema žrtvama".

"Iznenađeni smo izjavama dr. Krausa (predsjednika koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj) koji prošlih godina nažalost nije sudjelovao na zajedničkim komemoracijama unatoč pozivima koji su mu upućivani, stoga nije korektno danas žaliti što nema zajedničke komemoracije i to zbog epidemioloških uvjeta, a nikako zbog ičijeg odbijanja da sudjeluje", stoji u priopćenju.

Podsjećaju i kako su izaslanstvo Vlade i predsjednik Vlade svake godine sudjelovali na komemoraciji žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac te poticali sve dionike, posebno predstavnike naroda žrtava na zajedničko komemoriranje žrtava tog strašnog zločina.

"Zbog epidemiološke situacije ove godine kao i prošle godine neće se održati zajednička komemoracija i kolona sjećanja nego su izaslanstva pozvana da polože vijence sukcesivno kako bi se svima koji se žele pokloniti žrtvama omogućilo da taj dan odaju počast žrtvama i posjete Jasenovac", ističu iz Ministarstva kulture.

Podsjećaju i kako smo lani 22. travnja imali 42 potvrđena slučaja zaraze, a danas imamo njih 2106 "što bi trebao biti dovoljan razlog za prilagodbu protokola epidemiološkim uvjetima, kao što je to slučaj proteklih mjeseci".

Usto, naglašavaju, prostor Cvijeta je izuzetno skučen, a staza koja vodi do njega jako uska što je potrebno uzeti u obzir.

"U tim okolnostima, sukladno predloženom protokolu koji predviđa sukcesivni dolazak svih izaslanstava svakih sat vremena, Vlada je izvijestila ravnatelja spomen-područja Jasenovac da će izaslanstvo Vlade na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem 22. travnja u 9 sati položiti vijenac. Nadamo se i vjerujemo da će sljedeće godine epidemiološka situacija omogućiti ponovno organiziranje zajedničke komemoracije i kolone sjećanja i da ćemo tada moći računati i na sudjelovanje dr. Krausa“, zaključuje se u priopćenju Ministarstva kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2021 17:45