IZMJENA STATUSA

Ministarstvo listu od 95 profesija s beneficiranim stažem reže na 52, spasili se vozači u javnom prijevozu, pogledajte koja zanimanja su 'izvisila'

 
 CROPIX

Od 95 radnih mjesta na kojima prema važećem Zakonu o stažu osiguranja s povećanim trajanjem zaposlenici imaju pravo na beneficirani radni staž, 43 će biti uklonjena s te liste, a za još 22 zanimanja smanjit će se sadašnji stupanj beneficije.

Potvrđeno nam je to u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, koje je i uputilo u javnu raspravu obrazac o procjeni učinaka izmjena spomenutog zakona, a uskoro se očekuje i sam zakonski tekst.

Odluka o izmjeni liste radnih mjesta s beneficiranim radnim stažem donesena je na temelju elaborata koji je, procjenjujući zdravstvene rizike svakog pojedinog radnog mjesta, izradio Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Prema obrazloženju, sva 43 radna mjesta kojima se ukidaju beneficije u Hrvatskoj više ne postoje. Radi se o radnim mjestima u rudnicima, željezarama, proizvodnji olovnih akumulatora, ferolegura i elektroda, nemetala, vatrostalnog materijala...

Žrtve modernizacije

Beneficije na radni staž na pojedinim radnim mjestima bit će smanjene, kako se navodi u elaboratu, prije svega zbog modernizacije proizvodnje, zbog koje se smanjuje rizik od bolesti. U sektoru cestovnog prometa, u kojem su se zaposlenici proteklih dana i prosvjedima borili protiv smanjenja beneficija, prema sadašnjem prijedlogu, beneficije će se smanjiti samo na jednom radnom mjestu, i to vozačima teškog teretnog vozila dopuštene mase od 7,5 tona ili veće. Zaposlenima na tim radnim mjestima sada se svakih odrađenih 12 mjeseci vodi kao 15 mjeseci staža, a prema novom prijedlogu, vodit će se kao 14 mjeseci. U obrazloženju se navodi da su se uvjeti rada poboljšali te se predlaže smanjenje stupnja povećanja staža. No za vozače autobusa i tramvaja beneficije će ostati na istoj razini “jer se radi o preventivnoj mjeri za sprečavanje oštećenja zdravlja radnika”.

Spasio ih prosvjed

Podsjetimo, vozači tramvaja i autobusa u Zagrebu prije dva su tjedna prosvjedovali kako bi upozorili da im je neprihvatljivo ukidanje ili smanjenje beneficija na staž. I dalje će im se za 12 odrađenih mjeseci voditi 14 mjeseci staža.

Povećani staž smanjuje se i na većem broju radnih mjesta u željezničkom prometu (strojovođe, manevristi, prometnici, pregledači vagona) te na određenom broju radnih mjesta u brodogradnji, kao što su zaposlenici koji rade na čišćenju hrđe i premazivanju brodskih elemenata (umjesto četiri, na 12 odrađenih mjeseci imat će dva dodatna mjeseca staža), zatim brodomonterima, brodoskelarima i elektrozavarivačima.

Beneficije ostaju za svih 11 zanimanja koja će i nadalje imati isti stupanj povećanog staža (plesači, operni solisti, ronioci, nastavnici padobranstva, piloti i drugi), kojima ostaje povećani staž od dodatnih šest mjeseci na svaku odrađenu godinu. Na listu zanimanja dodani su i voditelji kabinske posade zrakoplova te članovi posade, koji će, po novom, dobivati tri dodatna mjeseca staža za svaku odrađenu godinu.

Neka zanimanja kojima se smanjuje beneficirani radni staž

kategorije sada novi prijedlog

vozač teškog teretnog vozila iznad 7,5 tona 12/15 12/14

strojovođa elektrovučnih i dizelvučnih vozila za prugu 12/18 12/16

prometnik vlakova 12/16 12/14

staklopuhač na ručnom formiranju staklenih proizvoda 12/18 12/16

brodomonter na montaži brodskog trupa 12/15 12/14

brodoskelar 12/15 12/14

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:28