DODJELA

Ministarstvo nagradilo 20 maturanata koji su bili najbolji na maturi

 Tomislav Krišto / CROPIX

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja jučer su dodijeljene nagrade učenicima koji su postigli najbolje rezultate na državnoj maturi u školskoj godini 2016./2017.

Nagrada Marin Soljačić u iznosu od 5000 dolara pripala je Petru Sumanu iz Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu koji je ostvario najbolji rezultat na ispitima iz matematike, fizike i hrvatskog jezika na višoj razini.

Izvrsni ljudi

- Ovo je treća dodjela nagrade, a svaki put me veseli ovaj dan. Hrvatska ima talentirane mlade ljude koje treba poticati. Stoga apeliram na imućnije hrvatske obitelji na oblik filantropije kojim će se nagrađivati izvrsni mladi ljudi - rekao je Marin Soljačić, redoviti profesor na prestižnom Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu i utemeljitelj nagrade. Kako je Petar Suman trenutačno u Indoneziji na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, nagradu je primio njegov otac Damir Suman. On nam je rekao kako se Petar odlučio za studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu. - Vjerujem da će Petar barem polovicu iznosa potrošiti na putovanja koja jako voli - rekao je Damir Suman.

Prepoznali izvrsnost

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i prof. Soljačić zatim su uručili priznanja i novčane nagrade u iznosu od po 2500 kuna 20 maturanata koji su postigli izniman uspjeh na ispitima iz hrvatskog, matematike i obveznog jezika na višoj razini. Posebnim priznanjem i novčanim iznosom od 5000 kuna nagrađen je učenik Karlo Valentin Cihlar iz zagrebačke XV. gimnazije, koji je poput Petra Sumana riješio 100 posto fizike i matematike na višoj razini, ali je hrvatski pisao na osnovnoj razini.

- Prof. Soljačić nas je potaknuo da prepoznamo izvrsnost naših učenika. Stoga smo izdvojili 55.000 kuna kako bismo nagradili najbolje učenike- rekla je ministrica Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:11