RASPRAVA I U SABORU

Ministarstvo nije udovoljilo turističkim vodičima koji su digli bunu: ‘Zašto se to silom nameće?‘

Novi zakon omogućit će i državljanima Europske unije da mogu položiti ispit i voditi turiste po Hrvatskoj
Dubrovnik turisti/Ilustracija
 Foto: Tonci Plazibat/Cropix

Ministarstvo turizma i sporta nije prihvatilo niti jedan prijedlog turističkih vodiča na izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu koje kreću u daljnju proceduru te bi trebale biti donesene kroz nekoliko mjeseci. Naime, turistički vodiči podignuli su pravu bunu protiv jer će novi zakon omogućiti i državljanima Europske unije da mogu položiti ispit i voditi turiste po Hrvatskoj. Isto tako pojednostavilo bi se obrazovanje, pa bi postojao jedan opći dio ispita jednak za sve, a posebno bi se regionalno polagali za zaštićena područja.

- Da li ste se konzultirali s turističkim vodičima kad ste donosili ovaj prijedlog o izmjenama odredbi da se stručni dio ispita više ne polaže po županijama kao do sad? Ako su turistički vodiči protiv izmjene tih odredbi, zašto se to silom nameće? Turističkih vodiča u Hrvatskoj ima oko 5.500, a koliko je njihovo značenje u turizmu to je nemjerljivo. Nadam se da ćete i Vi uvidjeti koliko smo važni i poštovati naš rad i zanimanje. Savjetovati se s nama u donošenju odluka. Dosadašnjim polaganjem posebnog dijela ispita po županijama zadržala se kvaliteta obrazovanja turističkih vodiča, koji su polagali teorijski i praktični dio na terenu za svaku županiju posebno. Mnogi vodiči položili su posebni dio ispita za više županija; uložili su svoj trud, vrijeme i novac. Tko će im to sad nadoknaditi!? Uz to, kako mislite održati kvalitetu obrazovanja, kako će se s jednim ispitom teorijski i terenski obići lokaliteti u cijeloj Hrvatskoj? To je nemoguće, napisala im je turistički vodič Anka Vanjak.

Svojim su buntom za tu problematiku zainteresirali čak i IDS koji je danas u Saboru govorio o tome.

- Zakonska rješenja koja predlaže resorno ministarstvo problematična su sa više aspekata, naglasio je IDS-ov saborski zastupnik Marin Lerotić i naveo da se prilikom izrade zakona nije u dovoljnoj mjeri vodilo računa o važnosti uloge koju turistički vodiči imaju za hrvatski turizam i za pravilnu interpretaciju naše povijesti i kulturne baštine. Upravo o znanju, kompetentnosti i motivaciji turističkih vodiča uvelike ovisi kako će gosti koji dolaze u Hrvatsku doživjeti našu zemlju i pojedine lokalitete.

Lerotić je istaknuo kako se trenutnom zakonskom uređenju posebno zamjeraju neodređene i paušalne kvalifikacije– primjerice članak koji propisuje da turistički vodič treba poznavati hrvatski jezik „u mjeri dostatnoj za pružanje usluga turističkog vodiča“.

– To je jedna potpuno neodređena i neozbiljna kvalifikacija. Svako definiranje razine poznavanja jezika mora biti prema jasno reguliranim razinama poznavanja jezika uz posjedovanje odgovarajućeg uvjerenja nadležnog državnog tijela o poznavanju hrvatskog jezika, kazao je ovaj saborski zastupnik.

No, Ministarstvo smatra da do liberalizacije mora doći jer je Hrvatska dobila već drugu povredu EU prava, a ako ustraju na dosadašnjem modelu osposobljavanja turističkih vodiča državi prijeti i kazna od 20 milijuna eura. Ističu da im je cilj zaštititi hrvatske vodiče, ali da su neki njihovi zahtjevi, kao primjerice činjenica da obrazovanje za vodiča treba trajati 7,5 godina koje bi koštalo oko 130 tisuća kuna te da se u potpunosti zabrani polaganje ispita za državljane trećih zemalja, nerealni.

- Nakon ovog koraka krećemo u izradu pravilnika gdje će se sve detaljnije regulirati i u njihovu izradu bit će uključeni i turistički vodiči. Razmišljamo da uvedemo regionalno polaganje ispita za zaštićene cjeline. Primjerice da se jedan ispit polaže za Istru i Kvarner, a slično da se napravi i sa svim ostalim županijama kao bi se smanjio broj ispita. Isto tako, trenutno na popisu zaštićenih cjelina imamo velik broj njih, pa i to moramo regulirati. Trebamo sada dogovoriti koje ćemo staviti na popis. Naravno da na tom popisu moraju biti glavne atrakcije neke destinacije, poput primjerice Arene, Augustovog hrama ili Slavoluka Sergijevaca u Puli, ali ne treba biti cijela Pula, ističe pomoćnica ministrice turizma Monika Udovičić. Veli da će automatski time smanjiti broj vodiča na takvim lokacijama jer tko želi doći u Pulu, a da nema vođenje kroz Arenu. Isto tako, propisano je i da se ispiti i predavanja održavaju na hrvatskom jeziku, što također po njenom mišljenju neće dovesti do masovnog interesa stranih vodiča za polaganje ispita.

S druge strane profesorica europskog prava Iris Goldner Lang sa zagrebačkog Pravnog fakulteta pojašnjava da je europskim pravom propisano da državljani drugih država članica Europske unije mogu doći u Hrvatsku i ovdje obavljati djelatnost turističkog vodiča ako za to imaju kvalifikacije ili određeno iskustvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:12