IZDALI PRIOPĆENJE

Ministarstvo o cijepljenom liječniku koji se opet uspio prijaviti za vakcinu: To nema veze s CijepiSe.hr

Bressan je ustvrdio kako se cijepio u KBC Rijeka, a nakon uspješnog cijepljenja ponovno se, rekao je, naručio preko platforme
Ministar zdravstva Vili Beroš
 Dragan Matić/Cropix

Potaknuti medijskim navodima liječnika dr. Leonarda Bressana koji tvrdi da se putem interneta ponovno upisao u platformu Cijepise.zdravlje.hr, unatoč činjenici što je već cijepljen dvama dozama cjepiva, Ministarstvo zdravstva je uvidom u središnji registar cijepljenih osoba protiv COVID-19 utvrdilo da cijepljenje dr. Bressana nije zavedeno u registru od strane cjepitelja, odnosno zdravstvene institucije koja je obavila cijepljenje, priopćili su danas.

Podsjetimo, Bressan je ustvrdio kako se cijepio u KBC Rijeka, a nakon uspješnog cijepljenja objema dozama ponovno se, rekao je, naručio preko platforme. To bi ukazivalo na nedostatak adekvatne kontrole onih koji se naručuju putem interneta. No, u Ministarstvu ističu kako to, naprosto, nije ono što se dogodilo.

- Ministarstvo zdravstva zatražilo je očitovanje KBC Rijeka, u kojem je dr. Bressan cijepljen, te se ustanovilo da je riječ o administrativnoj grešci prilikom cijepljenja liječnika dr. Bressana te ista nema veze s funkcionalnošću platforme Cijepise.zdravlje.hr. Platforma Cijepise.zdravlje.hr, posebno podešenim algoritmom, ne prihvaća ponovne upise osoba koje su cijepljene i uvedene u središnji registar cijepljenih osoba. Trenutačno se nalazimo u 2. fazi cijepljenja kojoj je platforma Cijepise.zdravlje.hr u potpunosti prilagođena. Sve funkcionalnosti platforme pokazat će se u punom opsegu u 3. fazi cijepljenja prilikom potpunog aktiviranja svih masovnih punktova. Unatoč iznesenim neistinama spomenutog liječnika o platformi Cijepise.zdravlje.hr, iz ovog slučaja je vidljivo koliko je važno pravovremeno unositi potpune podatke o cijepljenim osobama na svim cijepnim mjestima. Samim time, svaki eventualni propust se odražava na podatkovnu bazu platforme - priopćili su.

Oglasio se i ministar zdravstva Vili Beroš.

- Od najveće važnosti je individualna odgovornost svih dionika spram vlastitog rada u procesu cijepljenja. Nema platforme koja može utjecati na ljudski faktor o kojem ovisi funkcioniranje iste. Prema tome, apeliram na sve dionike cijepljenja, liječnike obiteljske medicine, županijske zavode za javno zdravstvo i ostale zdravstvene ustanove da se pridržavaju protokola definiranih od strane HZJZ-a kao i Plana cijepljenja. Jedino tako ćemo omogućili cijepljenje svim zainteresiranim građanima što je posebno važno u ovom trenutku kada dolaze velike količine cjepiva na tjednoj bazi - rekao je.

Ministar Beroš osvrnuo se i na slučaj s dr. Bressanom.

- Osuđujem svaki pokušaje manipulacije javnosti te ću koristiti svaku priliku demantirati ih dokazivim činjenicama. Ovakve situacije rezultiraju obmanjivanjem hrvatskih građana koji pokušavaju ostvariti svoju želju i pravo na cijepljenje protiv COVID-19. Posebice nije dobro kada to dolazi od zdravstvenog djelatnika kojemu je prvenstveni zadatak pomagati građanima u cijepljenju, a ne dodatno unositi uznemirenost i dezinformiranje. Naš protokol, u slučaju bilo kakve sumnje, nalaže promptnu provjeru upisa u središnji registar cijepljenih osoba protiv COVID-19 te se jednostavno utvrđuje da li su u registru zavedena sva cijepljenja kako bi se onemogućili ovakvi pokušaji manipulacije podacima. Apeliramo na sve sudionike u zdravstvenom sustavu na potrebu zajedničkog djelovanja i sprječavanje daljnjeg zbunjivanja i uznemiravanja hrvatskih građana koji žele ostvariti svoje pravo na pravovremeno cijepljenje kao najučinkovitiji oblik zaštite života i zdravlja - poručio je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:47