AKTIVISTICA U PRITVORU

Ministarstvo o uhićenoj Nijazovoj: ‘Nadležna tijela postupala su sukladno raspisanoj tjeralici‘

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu ima više opcija, a konačnu odluku o izručenju donosi ministar Ivan Malenica

Aja Nijazova

 Privatni album

Aja Nijazova, ruska aktivistica iz Turkmenistana koja je u Zagreb došla s članicama ruske punk rock grupe Pussy Riot, do daljnjega ostaje u ekstradicijskom pritvoru. Za njom su vlasti iz Turkmenistana raspisale međunarodnu tjeralicu putem Interpola, a policija ju je tim povodom uhitila i privela sucu istrage u Županijskom sudu u Zagrebu koji joj je odredio pritvor.

- Nadležna tijela postupala su sukladno raspisanoj međunarodnoj tjeralici, a odluku o pritvoru, duljini trajanja, njegovu ukidanju ili donošenju mjera donosi nadležni sud. Ministarstvo pravosuđa i uprave postupit će u okviru svojeg djelokruga, kad zaprimi sve relevante podatke o ovom predmetu. Budući da je postupak u tijeku, u ovom trenutku ne mogu se prejudicirati daljnja postupanja nadležnih tijela - navode u Ministarstvu pravosuđa pojašnjavajući kako ministar Ivan Malenica u ovoj fazi ne može ni na koji način utjecati na sudbinu Aje Nijazove.

O njezinu slučaju oglasila se članica Pussy Riota, Olga Borisova, navodeći kako je posrijedi politički progon.

- Turkmenistan je jedna od najstrašnijih diktatura u svijetu. Ondje se ubijaju opozicionari, ali za to se ne čuje, nema interneta, a sad ni ne možeš otići iz Turkmenistana. A onda su 2000-ih godina, nakon još jednog vala čistki u zemlji, mnogi opozicijski političari zatvoreni i ubijeni, a među njima je bio i Ajin otac. U to vrijeme Aja je već živjela u Moskvi i upozorena je da hitno mora pobjeći iz Rusije - objavila je Borisova na Facebooku.

Navela je kako je Aja Nijazova bila osuđena za navodnu pljačku te da je zbog toga u Rusiji već odslužila šestogodišnju kaznu. Bude li izručena Turkmenistanu, čeka je sigurna smrt, tvrde njezine prijateljice iz Pussy Riota.

Nijazova je povodom iste tjeralice bila uhićena u Sloveniji, ali ju je tamošnji sudac istrage pustio na slobodu.

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu ima više opcija - može joj ekstradicijski pritvor zamijeniti nekom blažom mjerom, može odlučiti kako je posrijedi politički progon i pustiti je na slobodu, a moguće je i da donese odluku da je treba izručiti. Nakon što sud zaključi predmet, dostavlja ga Ministarstvu pravosuđa I uprave, a konačnu odluku o izručenju donosi ministar Malenica. Čak i ako sud bude smatrao da je treba izručiti, on može drugačije odlučiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:20