REAKCIJA

Ministarstvo obitelji: 'Proširuje se krug korisnika osobne invalidnine'

Nada Murganić
 Emica Elvedji / CROPIX

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku priopćenjem objavljenim u ponedjeljak "skreće pažnju" da je izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrb proširilo prava korisnika osobne invalidnine, proširilo krug osoba koje mogu koristiti status njegovatelja, povećalo novčane iznose korisnicima osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu i da nije smanjilo prava postojećim korisnicima.

"Novim izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi prvi put osobnu invalidninu mogu ostvariti i osobe s teškim invaliditetom ili drugim teškim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju koje primaju plaću i autorski honorar. Svjesni činjenice kako je zapošljavanje osoba s invaliditetom otežano i rijetko, Ministarstvo je ovim zakonskim rješenjem potaknulo zapošljavanje ove skupine naših građana. Primjerice, osobe s Down sindromom koji su zaposleni nekoliko sati dnevno i primali su plaću, nisu mogli ostvariti osobnu invalidninu.

Pozitivne promjene koje donosi ovaj zakon jesu i povećanje iznosa osobne invalidnine na 1500 kuna i doplatka za pomoć i njegu na iznos od 600 kuna te proširenje kruga osoba koje mogu koristiti status njegovatelja (supružnici, izvanbračni partneri, kao i istospolne zajednice).

Osobe s invaliditetom koje imaju mirovinu mogu ostvariti osobnu invalidninu na isti način na koji su to mogli ostvarivati i ranije, po dosadašnjim propisima.

Skrećemo pažnju kako je Ministarstvo ovim zakonskim izmjenama proširilo prava korisnika osobne invalidnine, proširilo krug osoba koje mogu koristiti status njegovatelja, povećalo novčane iznose korisnicima osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu, te nije smanjilo prava postojećim korisnicima. Korisnici osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu mogu očekivati povećanje novčanog iznosa od 1. travnja 2018. godine," kaže se u priopćenju koje je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku danas uputilo medijima.

Današnji Jutarnji list piše da su udruge invalida i pravobraniteljica "šokirani zakonom ministrice (Nade) Murganić" jer je zakonskim izmjenama pogodovano jednoj skupini osoba s invaliditetom i produbljena diskriminacija druge, veće skupine osoba s invaliditetom.

Po zakonskim izmjenama da se plaća i autorski honorar više ne računaju kao prihod, od početka ove godine osoba s invaliditetom koja radi i prima plaću ima pravo primati i osobnu invalidninu od 1250 kuna, bez obzira na to koliko zarađuje. Mirovina pak, ističe se, ostaje prihod ako je veća od minimalne (2445 kuna) pa sve osobe s invaliditetom koje su u mirovini, nemaju pravo na osobnu invalidninu, koju, kako se napominje, primaju samo osobe s najtežim invaliditetom. Zakon je doveo u neravnopravan položaj osobe s teškim invaliditetom s obzirom na vrstu primanja koja ostvaruju, prenosi Jutarnji u tekstu objavljenom pod naslovom "Izostavili tisuće ljudi - zaposleni invalidi primat će osobnu invalidninu, ali je gube kad odu u mirovinu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:21