OPOMENA EUROPSKE KOMISIJE

MINISTARSTVO OBJASNILO ZAŠTO GOTOVO GODINU DANA KASNI S DOSTAVOM VAŽNOG IZVJEŠĆA U BRUXELLES 'Naslijedili smo nefunkcionalnu računalnu bazu podataka'

 
Obnova zgrade / Ilustracija
 Davor Pongracic / CROPIX

Europska komisija uputila je službenu opomenu Hrvatskoj i pozvala je da ispuni svoju obvezu izvješćivanja o ciljevima povećanja energetske učinkovitosti, što je bila dužna učiniti do 30. travnja prošle godine.

"Europska komisija danas je odlučila pokrenuti postupak zbog povrede protiv Hrvatske uputivši joj službenu opomenu zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti", objavila je Komisija.

Hrvatska još nije podnijela svoje godišnje izvješće o napretku za 2019. propisano Direktivom o energetskoj učinkovitosti, za koje je rok bio 30. travnja 2019. Bez tog izvješća Europska komisija ne može procijeniti napredak država članica u ostvarivanju ciljeva povećanja energetske učinkovitosti u Europskoj uniji za 2020.

Hrvatska ima rok od dva mjeseca da odgovori Komisiji, u protivnom joj Komisija može uputiti obrazloženo mišljenje, a ako se ni nakon toga država ne oglasi, treći korak je upućivanje predmeta na Sud EU, čije su odluke obvezujuće.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike za Jutarnji list pojašnjavaju da je zbog ukidanja Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) došlo do zastoja u pisanju izvješća.

- CEI je do ukidanja 2018. bio nacionalno koordinacijsko tijelo za energetsku učinkovitost i imao je obvezu praćenja, verifikacije i izvješćivanja o energetskim uštedama te samim time i nositelj godišnjeg izvješća o napretku postignutom u ostvarenju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti. Njegovim ukidanjem 2018. Ministarstvo je preuzelo te poslove, ali smo naslijedili nefunkcionalnu računalnu bazu podataka, a značajan broj djelatnika koji su obavljali te poslove nisu ostali zaposlenici Ministarstva - kažu u Ministarstvu.

Dodaju da je zbog toga tijekom prošle godine raspisan natječaj za računalni sustav koji je s radom započeo sredinom 2019. Međutim, zbog velikog broja projekata nisu svi u cijelosti bili upisani od strane obveznika upisa.

- O svemu navedenom je informirana i Europska komisija. Ministarstvo će u vrlo kratkom roku izaći s provjerenim i kvalitetnim podacima za godišnje izvješće za 2018., a nakon toga i za 2019. - obećali su u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:17