DONIRANA VOZILA

Ministarstvo obrane: Nije točno da država otpisuje pedeset američkih oklopnjaka

Sva donirana vozila američke vlade tipa MRAP predat će se na operativnu upotrebu postrojbama Oružanih snaga
 Krešimir Žabec

Tek nakon objave teksta u Jutarnjem listu kako je na livadi Remontnog zavoda u Jankomiru u Zagrebu šest i pol godina nakon donacije SAD-a i dalje smješteno oko 50 oklopnih vozila tipa MRAP te je moguće da budu otpisani, oglasilo se Ministarstvo obrane.

Iako na naš prethodni upit na tu temu nisu odgovorili, uputili su demanti na izneseno u tekstu. U njemu tvrde kako "nije točna informacija koja se navodi u naslovu teksta da država otpisuje 50 američkih oklopnjaka od 25 milijuna dolara.

Sva donirana vozila vlade Sjedinjenih Američkih Država tipa MRAP sukladno potrebama i planovima bit će predana na operativnu uporabu u postrojbe Oružanih snaga RH, a daljnja dinamika njihove pripreme i predaje na uporabu ovisit će o odobrenim proračunskim sredstvima te novonastalim okolnostima uslijed pandemije koronavirusa".

Nadalje se navodi kako "Hrvatska vojska u svojim remontnim kapacitetima priprema i uređuje vozila za operativnu uporabu sukladno osiguranim proračunskim sredstvima te isporuci rezervnih dijelova. Pričuvni dijelovi i potrošni materijal ugovorno se nabavljaju, u skladu s proračunskim programima. Godišnje se priprema i uređuje do 15 vozila".

Iz MORH-a podsjećaju da je ukupno preuzeto 220 vozila, različitih konfiguracija, od kojih najviše tipa M-ATV (162).

"Od navedenog ukupnog broja, do kraja 2020. godine pripremljeno je i uređeno 128 vozila koja su predana postrojbama na operativnu uporabu. Trenutačno se u visokom stupnju pripreme nalazi osam vozila koja će tijekom 2021. godine biti upućena u postrojbe Hrvatske vojske".

U MORH-u tvrde kako se vozila koriste u postrojbama Kopnene vojske, Vojne policije, Zapovjedništva specijalnih snaga i Zapovjedništva za potporu. Osim za operativnu uporabu, dio vozila nalazi se u Središtu za obuku i doktrinu logistike gdje se koriste za obuku vozača i posada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:05