NASTAVAK SUKOBA

Ministarstvo obrane o Milanoviću: ‘Predsjednik je postupio protivno Ustavu i Zakonu‘

U današnjem priopćenju poslanom medijima detaljno su komentirali postupanje Predsjednika RH i Glavnog stožera OS RH
 Ivana Nobilo/Cropix

Umirovljenje zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira (PZB) brigadira Elvisa Burčula izazvalo je sukob predsjednika Republike Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića, i ponovno 'uzburkalo odnose' između Pantovčaka i Vlade RH.

Ministarstvo obrane demantiralo je navode Ureda Predsjednika RH rekavši kako nije točno da je jedan uzorni časnik preko noći potjeran iz HV-a i da Ured Predsjednika ne poznaje zakonske propise iz područja obrane i OSRH.

U današnjem priopćenju poslanom medijima detaljno su komentirali postupanje Predsjednika Republike Hrvatske i Glavnog stožera OS RH.

- Člankom 100. stavkom 2. Ustava Republike Hrvatske propisano je da Predsjednik Republike Hrvatske imenuje i razrješuje vojne zapovjednike u skladu sa zakonom.

Zakonom o obrani, člankom 7. stavkom 1. točkom 10. propisano je da Predsjednik Republike Hrvatske imenuje i razrješuje vojne zapovjednike u Oružanim snagama na ustrojbenim mjestima brigadira i generala na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH i uz suglasnost ministra obrane.

Kao što je Ministarstvo obrane ranije priopćilo načelnik Glavnog stožera OS RH predložio je imenovanje brigadira Elvisa Burčula na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne na rok do 31. prosinca 2021. za što ministar obrane nije dao suglasnost.

Ministarstvo obrane ponovno ističe da je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske bio upoznat sa stavom ministra obrane o predloženom imenovanju.

Stoga naglašavamo da je Predsjednik Republike Hrvatske protivno Ustavu i Zakonu o obrani 14. listopada 2021. donio Odluku o produljenju imenovanja brigadiru Elvisa Burčula zapovjednikom Počasno-zaštitne bojne do 31. prosinca 2021.

Istodobno Glavni stožer OS RH 14. listopada 2021., donio je jedino moguće zakonito rješenje utemeljeno na Zakonu o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojim je brigadir Elvis Burčul stavljen na raspolaganje s danom 15. listopada 2021.

Naglašavamo da je Glavni stožer Oružanih snaga protivno zakonu poništio navedeno zakonito rješenje o raspolaganju za brigadira Elvisa Burčula i proveo nezakonitu Odluku Predsjednika Republike Hrvatske o produljenju imenovanja brigadiru Elvisu Burčulu do 31. prosinca 2021.

Stoga je iz navedenoga postupanja Predsjednika Republike Hrvatske i Glavnog stožera jasno tko krši Ustav i Zakon.

Ministarstvo obrane zaključuje da su nadležnosti državnih tijela u području obrane koje su propisane u zakonima koji su donijeti 2013. godine u vrijeme Milanovićeve Vlade, koji su i danas na snazi, jasno određeni i treba ih poštivati.

Ministarstvo obrane sukladno zakonu kao tijelo državne uprave ima planske usmjeravajuće, koordinacijske i nadzorne funkcije u obrani te osigurava uvijete za funkcioniranje i djelovanje Oružanih snaga.

Sukladno zakonu prijem i prestanak službe u Oružanim snagama Republike Hrvatske u isključivoj su nadležnosti Ministarstva obrane.

Ova Vlada i Ministarstvo obrane itekako vode brigu o Hrvatskoj vojsci u podizanju standarda njezinih pripadnika i o njihovom svakodnevnom životu i radu, opremanju i modernizaciji, poručili su iz Ministarstva obrane.

Odluka predsjednika Zorana Milanovića o produljenju imenovanja brigadira Elvisa Burčula

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:30