UČENJE KOD KUĆE

MINISTARSTVO OBRAZOVANJA OBJAVILO UPUTE ŠKOLAMA ZA ONLINE NASTAVU Pročitajte kako će izgledati komunikacija između ravnatelja, učitelja i učenika

 
 CROPIX

Ministarstvo znanosti i obrazovanje objavilo je na svojim stranicama smjernice osnovnim i srednjim školama vezano uz organizaciju nastave na daljinu uz pomoć informacijsko - komunikacijske tehnologije te su uputili škole na pripremne aktivnosti.

Prioritet je osigurati protočnost točnih i cjelovitih informacija i to između MZO-a i ravnatelja škola, između ravnatelja škola i odgojno-obrazovnih djelatnika i između škole i učenika te roditelja.

Svi ravnatelji trebaju biti uključeni u virtualnu učionicu za ravnatelje na Loomenu te zbog razmjene informacija s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kontinuirano pratiti obavijesti u posebnoj učionici za ravnatelje. Za sadržaj u Loomenu odgovorno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja utvrdilo je provjerom da je u posljednja dva mjeseca svoje korisničke podatke (AAI identitet) koristilo 95% učenika i 90% odgojno-obrazovnih djelatnika. Stoga se mole administratori imenika u školskoj ustanovi da daju uputu učenicima i nastavnicima da provjere svoje korisničke podatke.

Ako škola nema organiziranu „virtualnu zbornicu“ ili „zajednicu praktičara“ (Teams, Yammer, Moodle i sl.) u koju se pristupa s AAI identitetima, ravnatelj u suradnji s informatičarem organizira otvaranje „virtualne zbornice“ svoje škole u koju će svi nastavnici, učitelji i stručni suradnici pristupati s AAI identitetima zbog sigurnosti. Ako postoje problemi s otvaranjem, trebaju se javiti CARNET-u (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 01/6661-555).

Nakon što se otvori virtualna zbornica, u istom sustavu (Teams, Yammer, Moodle i sl.) svaki razrednik u predmetnoj nastavi i srednjoj školi (ili osoba koju ravnatelj ovlasti) treba organizirati „virtualni razred“ u kojemu su svi učenici i predmetni nastavnici tog razreda. „Virtualnom razredu“ pristupa se također s AAI identitetom prema uputama CARNET-a i MZO-a.

Kad su uspostavljene „virtualna zbornica“ i „virtualni razredi“ u predmetnoj nastavi u osnovnim i srednjim školama, škola na svojim mrežnim stranicama objavljuje popis linkova na pojedine virtualne razrede kako bi svi nastavnici i učenici znali gdje trebaju pristupiti.

Za razrednu nastavu predlažu da razrednici, ako to nisu do sada učinili, povežu roditelje u virtualnu grupu odgovarajućim komunikacijskim kanalima (Viber, WhatsApp, Facebook, e-mail, telefon…).

Ministarstvo moli da škole navedene aktivnosti provedu što ranije, a najkasnije do ponedjeljka, 16. ožujka do 12 sati. Također podsjećaju na upute vezane uz opremu za učenike.

Svi učenici 5. i 7. razreda osnovne škole imaju tablete koje je nabavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a škola ih treba dati na raspolaganje i za rad od kuće. Teleoperateri su dostavili SIM kartice u osnovne škole, ali ako u određenim školama nema dovoljno kartica, MZO je dogovorio s teleoperaterima da se ravnatelji jave MZO-u (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) i navedu broj učenika kojima treba SIM kartica te će dobiti upute o postupanju. Ako tableti nisu stavljeni u funkciju i podijeljeni učenicima, ravnatelj to mora hitno učiniti.

Nadalje, škola bi trebala procijeniti koji učenici 6. i 8. razreda su slabijega socijalno-ekonomskog statusa, odnosno nemaju kod kuće osiguran uređaj ili pristup Internetu. Ako bude potrebno izvođenje nastave na daljinu, tim učenicima škola može podijeliti na korištenje tablete koji su školi dostavljeni za korištenje u razrednoj nastavi.

Srednje škole koje su upisale učenike čije obitelji su korisnici zajamčene minimalne naknade dobile su od MZO-a sredstva za nabavu tableta za učenike slabijega socijalno-ekonomskog statusa, odnosno za koje škola procijeni da nemaju kod kuće osigurano računalo ili pristup internetu.

Detaljnije informacije o smjernicama možete pročitati na stranicama MZO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 16:45