NANIZALE SE PRIJAVE

Ministarstvo obrazovanja potiče sveučilišta na prevenciju i učinkovitu borbu protiv nasilja

Svim sudionicima visokoobrazovnog sustava mora se omogućiti transparentno, učinkovito i sigurno sudjelovanje u obrazovnom procesu
Radovan Fuchs
 Damir Krajac/CROPIX

Ministarstvo obrazovanja potiče visokoobrazovne ustanove da na senatima sveučilišta te vijećima veleučilišta i visokih škola poduzmu mjere i donesu odluke koje će omogućiti prevenciju i borbu protiv svakog oblika diskriminacije, zlostavljanja ili neprimjerenog ponašanja.

Kako se doznaje u srijedu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uputio je dopis Rektorskom zboru Republike Hrvatske i Vijeću veleučilišta i visokih škola vezano uz prijave o spolnom uznemiravanju i zlostavljanju na nekoliko fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Uspostaviti učinkovit mehanizam protiv svih oblika zlostavljanja

Takvim odlukama treba uspostaviti mehanizam za učinkovitu borbu protiv svih oblika zlostavljanja, diskriminacije i uznemirivanja na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj stoji, među ostalim, u dopisu što ga je ministar Fuchs uputio u petak Rektorskom zboru Republike Hrvatske i Vijeću veleučilišta i visokih škola.

- S obzirom na aktualna događanja koja ostavljaju prostora sumnji da se na visokim učilištima događaju slučajevi mobbinga, diskriminacije i seksualnoga zlostavljanja, pozivam vas da pokažete nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja - poručio je u dopisu ministar.

Fuchs je istaknuo da Ministarstvo znanosti i obrazovanja svojim aktivnostima, mjerama i strategijama kontinuirano potiče uspostavljanje poticajnog akademskog ozračja kako bi se svim sudionicima visokoobrazovnog sustava omogućilo transparentno, učinkovito i sigurno sudjelovanje u obrazovnom procesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:04