NEMA BETONIRANJA

Ministarstvo odbilo žalbu poduzetnika Stipe Latkovića: Tvrtka Point gubi koncesiju u uvali Vruji

U Vruji su 2021. kao i prošlo ljeto održani prosvjedi protiv planova Stipe Latkovića

Stipe Latković i uvala Vruje

 Josko Ponos/cropix; Mario Todoric/cropix/

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odbilo je žalbu tvrtke "Point", čiji je vlasnik poduzetnik Stipe Latković, u vezi s oduzimanjem koncesije u uvali Vruji, izvijestila je u ponedjeljak na sjednici Županijske skupštine pročelnica za turizam i promet Splitsko-dalmatinske županije Matea Dorčić.

"U petak, 9. veljače zaprimili smo rješenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojim se odbija žalba društva ‘Point‘ d.o.o. kao neosnovana te se potvrđuje odluka ove županije o oduzimaju koncesije od 6. prosinca 2021. godine", rekla je Dorčić vijećnicima na sjednici Županijske skupštine.

To je drugi put da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture intervenira u vezi s koncesijom poduzetnika Latkovića na Vruji.

Nakon što je 2018. godine splitsko-dalmatinska Županijska skupština oduzela Latkoviću koncesiju koja se odnosila na uvalu Vruju, on se žalio Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, koje je tada prihvatilo njegovu žalbu.

U drugoj intervenciji krajem prošlog tjedna Ministarstvo je odbilo Latkovićevu žalbu.

U Vruji su 2021. i prošlo ljeto održani prosvjedi.

Početkom srpnja 2021. na prvom okupljanju, prosvjednici su u akciji "Festival bespravne gradnje i devastacije prirode" digli glas protiv betoniranja Vruje. Zatražen je i opoziv predsjednika Zorana Milanovića, koji, kako su ocijenili, izravno podupire okupaciju Vruje budući da je stao u zaštitu Stipe Latkovića, koji mu je bio donator u predsjedničkoj kampanji.

Prošle godine u svibnju splitsko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv Stipe Latkovića zbog sumnje da je od 2011. do 2021. na zaštićenome pomorskom dobru u uvali Vruji, između Omiša i Makarske, nezakonito izgradio mnoge objekte, poput pristupnih cesta, molova i šetnica.

Osim Latkovića, optužnica je obuhvatila i Matu Čikeša, direktora tvrtke Point Split, koja je izvodila građevinske radove, te Jasminku Karoglan, članicu uprave te tvrtke, i samu tvrtku, koja je optužena kao pravna osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:06