JADRAN POD OPSADOM SMEĆA

Ministarstvo okoliša: Mi nismo zaduženi za brigu o smeću u moru

 Admir Buljubašić/CROPIX

ZAGREB - Kao i uvijek kada se u Hrvatskoj dogodi neki ekološki incident, tako je i u slučaju stotine četvornih kilometara smeća, od plastičnih boca do strvina dupina, za koje se sumnja da je došlo iz Albanije, nadležne institucije prebacuju odgovornost jedna na drugu. Ministarstvo zaštite okoliša tvrdi da za sanaciju posljedica ekološke katastrofe koja je zahvatila mljetski akvatorij nije odgovorno.

Na obale Pelješca u nedjelju su doplutali lešine uginulih životinja, plastične boce, igle, kateteri i boce za fiziološke otopine. Smeće je u ponedjeljak, za koje je očito da je medicinski otpad velikog rizika za zdravlje ljudi i životinja, već doplutalo do Korčule i širi se dalje.

Prebacivanje loptice

- Nazovite Državnu upravu za zaštitu i spašavanje. Mi nismo nadležni za to - poručili su kratko iz Ministarstva zaštite okoliša. U toj državnoj upravi su, nam, pak poručili da ni oni nisu nadležni, nego da akciju čišćenja provodi Lučka kapetanija Dubrovnik.

Čeka se sanacija

- Njihov inspektor je na terenu. Sanacija onečišćenog područja bila je predviđena za ponedjeljak, ali je zbog lošeg vremena odgođena do daljnjeg. Zato je dogovoreno da se u sanaciju krene čim to dopuste vremenski uvjeti, dakle čim vjetar i kiša oslabe - tvrde u DUZS-u. Na pitanje kako to da Ministarstvo zaštite okoliša uopće nije nadležno za ekološku katastrofu koja je zadesila hrvatsku obalu Jadrana, u tom ministarstvu nisu željeli komentirati. U DUZS-u su se začudili.

- Rekli su vam da nisu nadležni? Čudno - zaključio je Mario Selnik iz Državne uprave za spašavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:23