TEŠKI 1,15 MLRD KUNA

Ministarstvo poljoprivrede: Dosad prijavljena 604 projekta za financiranje iz EU fondova

Više od polovine projekata, kako ističu u ministarstvu, već je u nekoj fazi pripremljenosti za realizaciju
 Robert Fajt/Cropix

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je izvijestilo da su u postupku prijava projekata za kreiranje baze projekta za financiranje iz EU fondova od početka rujna prijavljena 604 projekata, ukupne vrijednosti 1,15 milijarde kuna.

Prijave projekata za kreiranje baze projekta za financiranje iz EU fondova otvorene su do 30. rujna i obavljaju se putem Google obrasca, navode iz Ministarstva. Iznose i podatak da je od početka rujna prijavljeno više od 600 projekata ukupne vrijednosti 1,15 milijardi kuna.

Više od polovine projekata, kako ističu, već je u nekoj fazi pripremljenosti za realizaciju, od kojih 130 projekata ima ishodovane akte o pravima gradnje i druge potrebne dozvole, a 105 projekata ima izrađenu projektno-tehničku dokumentaciju.

Gotovo dvije trećine projekata se odnosi na sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, u najvećoj mjeri s ciljem obnove ruralnog gospodarstva i unapređenja uvjeta života u ruralnim područjima.

Iz Ministarstva podsjećaju da su započeli s procesom izrade strateških dokumenata koji će biti osnova za financiranje projekata i programa u sektorima iz svog djelokruga.

Doprinos potencijalnih korisnika u kreiranju baze EU projekata pridonijet će, kako su pojasnili, još kvalitetnijoj pripremi programskih dokumenata, strategija i planova te će pomoći pri planiranju konkretnih mjera koje će se u narednom periodu moći prijaviti za financirane iz europskih fondova (Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, Europski fond za jamstva u poljoprivredi, Europski fond za pomorstvo i ribarstvo, Mehanizam za oporavak i otpornost) odnosno iz državnog proračuna.

"Na ovaj način želimo saznati kakvim poduzetničkim inicijativama raspolažemo te sukladno tome pronaći načine na koje ih možemo podržati", kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ono što veseli, kako je kazala, pored projekata malih poljoprivrednika, su i projekti jedinica lokalne samouprave fokusirani na jačanje ruralne infrastrukture.

"Uočavamo i snažan impuls iz prerađivačke industrije bez koje nema ni razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje", istaknula je Vučković napominjući kako će prikupljeni podaci biti važno uporište u razgovorima u Europskoj komisiji. Zahvaljujući njima, bit ćemo efikasniji u programiranju i planiranje budućih sredstava, poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. siječanj 2021 03:28